MKB luidt noodklok om kosten Europese chemieregels

17-10-2013 11:47

Nieuwe Europese regelgeving rondom de invoering van chemische stoffen kost het MKB in Nederland jaarlijks een half miljard. Daarnaast is er onder MKB’ers veel onwetendheid over de nieuwe wetgeving. Veel ondernemers hebben nog nooit van de wet, REACH genaamd, gehoord. Dat concluderen onderzoeksbureaus Panteia en Ivam in een rapport dat gisteren naar de Tweede Kamer werd gestuurd.

Invoer chemische stoffen

In Nederland is de wet geïmplementeerd in de Wet milieubeheer, het doel van de wet is om het gevaar van chemische stoffen voor milieu, consumenten en werknemers te verkleinen. De invloed van de wet is zeer groot omdat de wet niet alleen gaat om losse chemische stoffen, maar ook om de chemische stoffen in producten zelf. Het inventariseren welke chemische stoffen je als bedrijf invoert blijkt mede daarom een enorme administratieve klus voor het MKB.

Bovendien wordt de wet strenger: vanaf 2018 moet ieder bedrijf dat meer dan een ton van een bepaalde stof importeert geregistreerd zijn bij REACH.

Half miljard

Volgens het rapport bedragen de kosten als gevolg van de wet REACH op jaarbasis tussen de 425 miljoen en 670 miljoen euro. In de chemiesector betekent dat ongeveer een kostenpost van 25.000 euro per bedrijf. De kosten binnen andere sectoren liggen gemiddeld op 10.000 euro per jaar. Volgens de onderzoekers wordt op dit moment meer dan eenderde van het MKB getroffen door de regelgeving.

Onwetendheid

Hoewel uit het onderzoek blijkt dat een zeer groot deel van het MKB te maken heeft met REACH, is de onwetendheid onder Nederlandse ondernemers groot: 70 procent van de MKB’ers heeft nog nooit gehoord van de wet, en slechts 21 procent van de bedrijven denkt te maken te krijgen met de wet, terwijl dat percentage volgens de onderzoekers in werkelijkheid veel hoger is.

Als alle bedrijven naar de letter van de wet zouden handelen, zou dat enorme kostenposten betekenen, maar voorlopig nemen de meeste ondernemers het niet zo nauw. Een importeur van van elektronische artikelen vat het vandaag in het FD duidelijk samen:

‘Als wij van alle producten analyseren welke stoffen geregistreerd moeten worden, kost ons dat 32 miljoen euro. Hij is laconiek over mogelijke sancties, maar zolang het MKB massaal niets doet, maak ik me nog geen zorgen.’