Minister Jet Bussemaker (Cultuur) wil zich niet mengen in de discussie over de intocht van Sinterklaas en Zwarte Piet in Amsterdam. “De intocht van Sinterklaas is een lokale aangelegenheid. Het Rijk heeft daar geen bemoeienis mee”, schrijft ze vrijdag in antwoord op Kamervragen van de PVV.
Volgens Bussemaker is “het sinterklaasfeest onderdeel van de Nederlandse cultuur en wordt dit op verschillende manieren gevierd”.
Ze schrijft zich ervan bewust te zijn dat de opvattingen over het feest verschillen. Maar “tot de Nederlandse cultuur behoort ook dat verschillende opvattingen naast elkaar kunnen bestaan.”
In Amsterdam is bezwaar ingediend tegen de intocht met zwarte pieten, omdat dit racistisch zou zijn.
Sinterklaasorganisaties zijn bereid het uiterlijk van Zwarte Piet aan te passen. Dat zeggen vertegenwoordigers van de verschillende organisaties vrijdag in NRC Handelsblad, naar aanleiding van de protesten tegen de gedaante van de zwarte knecht die Sinterklaas vergezelt.
De felheid van voor- en tegenstanders in dit debat bedreigt volgens hen het kinderfeest. Dominee Henk Leegte, voorzitter van het comité dat de Amsterdamse sinterklaasintocht organiseert, stelt voor in januari te praten met de belangrijkste organisaties.
Ineke Strouken, als directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed verantwoordelijk voor de nationale lijst voor immaterieel erfgoed, waar ze de sinterklaasviering ook op vindt horen, stelt voor een aanbeveling te maken voor alle sinterklaasorganisaties om “in stapjes” Zwarte Piet te transformeren.
Voorzitter Jan van Wijk van het Sint Nicolaasgenootschap wil wel praten en het maakt hem niet uit of Zwarte Piet sluik haar of kroeshaar heeft. “Maar Zwarte Piet is wel zwart.”
De NTR, de omroep die het Sinterklaasjournaal maakt, schrijft in een verklaring dat zij “begrip heeft voor de gevoeligheid”.
“Als de traditie verandert, veranderen wij als NTR mee. Maar het is niet aan de NTR om deze traditie zonder maatschappelijke consensus hierover eenzijdig te wijzigen.”
Anp