Portemonnee

Nieuw belastingplan gaat huiseigenaren volkomen slopen

18-10-2013 10:41

Vele duizenden huiseigenaren met een onverkocht tweede huis dreigen door de invoering van het nieuwe belastingplan nog dieper in de financiële problemen te raken. Dat meldt De Telegraaf.

Per 1 januari wordt een dikke streep gehaald door een aantal crisismaatregelen door de verruiming van het recht op dubbele hypotheekrenteaftrek niet te verlengen. “Maar daarvoor is het veel te vroeg”, waarschuwt Vereniging Eigen Huis (VEH) in een brandbrief aan staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) en minister Stef Blok (Wonen). “De crisis op de woningmarkt is namelijk nog lang niet voorbij.”

De VEH pleit er dan ook voor de crisismaatregelen met ten minste één jaar te verlengen.

Mensen die zijn verhuisd maar hun oude huis tijdelijk hebben verhuurd, hebben na de periode van verhuur en zolang het huis niet verkocht is, nu bijvoorbeeld weer recht op hypotheekrenteaftrek voor dit tweede huis.

Per 1 januari vervalt deze regeling.

Bij een hypotheek van 250.000 euro en een rente van 5 procent kost dit de huiseigenaar met een onverkochte woning ongeveer 400 euro per maand, aldus VEH.

Daarnaast heeft een woningbezitter met dubbele woonlasten nu 3 jaar lang recht op hypotheekrenteaftrek over beide hypotheken.

Die periode wordt straks teruggebracht naar 2 jaar, als het kabinet deze maatregel niet verlengt.

Ook het opheffen van een nadelige bijleenregeling voor mensen die hun tweede huis tijdelijk verhuren komt zoals het er nu voorstaat per 1 januari te vervallen.

Anp