Politiek

Interview: Wim van de Camp, kandidaat-lijsttrekker CDA Europarlement

30-10-2013 12:39

De verkiezingskoorts bij het CDA stijgt nu aanstaande zaterdag de lijsttrekker voor het Europees Parlement bekend wordt gemaakt. De huidige delegatieleider, Wim van de Camp, werd in 2009 nog aangewezen als lijsttrekker. Nu moet hij campagne voeren tegen zijn delegatielid Esther de Lange

Van de Camp was meer dan twee decennia Tweede Kamerlid voor het CDA en maakte in 2009 de overstap naar Brussel en Straatsburg. Van de Camp wil winnen en na de verkiezingen delegatieleider blijven: “Het bevalt uitstekend. Het perspectief van het Europees Parlement is zo breed en internationaal, dat maakt het ontzettend leuk, zeker als je 23 jaar nationaal volksvertegenwoordiger bent geweest.”

Chris Aalberts sprak Wim van de Camp over de resultaten van het CDA in Europa, de verschillen tussen hem en zijn concurrent Esther de Lange en zijn boodschap voor voormalige CDA-stemmers die tegenwoordig bij de PVV te vinden zijn.

 

Wat is het belangrijkste verschil tussen Tweede Kamerlid zijn en Europarlementariër zijn?

“Het belangrijkste verschil is dat het Europees Parlement iets meer op de lange termijn werkt. In de Tweede Kamer is het perspectief toch vaak maar één dag. Dat is wel een verschil met toen ik begon in 1986. De onderwerpen liggen nu op een hele korte termijn. In het Europees Parlement nemen onderwerpen meer tijd in beslag, of het nu gaat om de euro, de herziening van de Griekse begroting of de Italiaanse economie.

“Het Europees Parlement is ook trager. In Den Haag kunnen ze een wetsontwerp in noodgevallen in twee of drie maanden ontwerpen, behandelen en er een besluit over nemen in de Tweede en Eerste Kamer. Dat kan in het Europees Parlement niet. Onze voorstellen zijn vaak een jaar tot anderhalf jaar onderweg. Wij moeten immers samenwerken met de Europese Commissie en de Europese Raad.”

 

U zegt op uw website dat het CDA veel heeft bereikt, maar veel burgers hebben daar weinig van gemerkt.

“Het communiceren van wat er in het Europees Parlement is bereikt wordt vaak overschaduwd door crisissituaties en de schandalen van Europarlementariërs die ten onrechte vergoedingen opstrijken. Op mijn Twitter-account en mijn Facebook-pagina wordt ik door 16.000 mensen in de gaten gehouden. Ik vind het met de communicatie met burgers nogal meevallen. Ik kan alle goede en slechte zaken uit het Europees Parlement met deze mensen delen. Dat was echt niet beter toen ik Kamerlid was. Ik heb echt niet te klagen over publieke belangstelling voor mijn werk.”

 

Maar wat heeft het CDA in Europa de afgelopen jaren dan bereikt?

“De meeste credits moet je geven aan Corien Wortmann-Kool. Zij heeft bij ons het zogenaamde six-pack gedaan, dus de bankenunie, het bankentoezicht en de versterking van het controlemechanisme op de euro. Daar heeft Corien als rapporteur [Europarlementariër die verantwoordelijk is voor een inhoudelijk dossier, CA] een enorme rol in gespeeld. Lambert van Nistelrooij is de koning van de modernisering van de regionale subsidies. Die worden niet meer op basis van rechtvaardigheid, maar steeds meer op basis van innovatiecriteria uitgedeeld.

“Ik ben zelf heel druk bezig geweest met de georganiseerde criminaliteit, het versterken van de positie van Europol en grensbewaking. Daar hebben we echt grote stappen gezet. Ik heb de CDA-delegatie echt als een team geleid. Ik heb ook veel bereikt binnen de LIBE-commissie over justitie en ik doe steeds meer in de commissie interne markt, waarbij ik van VNO-NCW maar ook van MKB Nederland voortdurend signalen krijg over oneerlijke concurrentie en onnodige regelgeving.

“Ik heb over mijn Tweede Kamerlidmaatschap vaak hetzelfde gezegd. Men vraagt dan wat je hoogtepunten zijn van die 23 jaar. Het feit dat we de Nederlandse democratie al die tijd hebben behouden is al een prestatie. Kijk eens wat er vandaag met Kamerlid Bontes gebeurt [Bontes werd twee uur voor dit interview uit de PVV gezet, CA]. Dat dieptepunt voegt als zodanig niets toe. Het is dan toch goed, zeg ik in alle ijdelheid, dat er politici zijn zoals ik die voor continuïteit en stabiliteit staan.”

 

Maar dit pleidooi voor stabiliteit leidt ertoe dat het voor de burger niet uitmaakt wie er zit. Of u er nou zit of Laurence Stassen, wat maakt het uit?

“Dat vind ik toch een verkeerde perceptie. Je kunt natuurlijk zeggen dat er meer op de trom geslagen moet worden ter meerdere eer en glorie van de successen van Wim van de Camp, maar je kunt beter zeggen dat de Nederlandse belangen in het Europees Parlement permanent bewaakt moeten worden. Dat doe ik. Ik heb natuurlijk last van het adagium: ‘goed nieuws is geen nieuws’. Als ik nou maar veel ruzie maak in het Europees Parlement en ik laat mijn delegatie uit elkaar vallen, dan zit ik vanavond bij Pauw en Witteman. Maar dat is niet de reden voor mijn politieke bestaan.”

 

Van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt hoor ik wel veel. Hij lijkt veel meer voor de burger te doen dan het CDA in het Europees Parlement.

“Wij bereiken met zijn vijven ook heel veel. Maar wellicht kunnen wij onze successen beter verkopen.”

 

Dit is de eerste CDA-lijsttrekkersverkiezing voor het Europees Parlement. Wat is het verschil tussen u en Esther de Lange?

“Esther is een vrouw en is jonger. Esther claimt duidelijkere standpunten te hebben dan ik. Dat is nog maar de vraag. Als je bij Esther doorvraagt, komen er nog veel kanttekeningen en nuances. Esther claimt vernieuwing en ik ben meer de man die zegt: ervaring telt. Ik denk dat ik wat stabieler ben in mijn opvattingen en daardoor ook een grotere continuïteit uitstraal.”

 

Dat klinkt wel heel erg saai.

“Dit land is gebaat bij saaie politici. Qua politieke inhoud wil ik de huidige lijn doorzetten, misschien nog iets meer pro-Europa. Dat is nu nog binnen het CDA te veel omgeven met allerlei mitsen en maren. Daar moeten we vanaf. Ik ben niet ongevoelig voor signalen wat er beter kan. Maar Esther gaat soms echt de populistische kant op, bijvoorbeeld bij Turkije, daar doe ik niet aan mee.”

 

Want Esther vindt dat Turkije geen lid mag worden van de EU.

“Ja, dat is in strijd met de politieke opvattingen van het CDA van dit moment. In zo’n lijsttrekkersverkiezing doe je natuurlijk van alles om je te onderscheiden. Maar ik moet het toch vooral hebben van mijn betrouwbaarheid. Esther legt ook eenzijdig de nadruk op fraudebestrijding, dat doet onrecht aan het totale plaatje van de EU. Het is verkeerd om de EU te verkopen met dat thema. Je moet de EU verkopen als een interne markt waar Nederland buitengewoon veel baat bij heeft.”

 

Maar de interne markt staat niet ter discussie, die blijft gewoon. Daar gaan de verkiezingen niet over.

“Als verkiezingen alleen moeten gaan over de twistpunten, dan denk ik ook dat we verkeerd bezig zijn. In Nederland hebben we het alleen maar over wat de EU kost en hoe fraudegevoelig de EU is. De discussie zou moeten zijn: de interne markt is een heel positief uitvloeisel van de Europese Unie. Dat zijn zaken die we moeten bewaken, verbeteren en uitbouwen. Er is heel veel oneerlijke concurrentie op de interne markt. Een Haagse glazenwasser krijgt de kans niet om glazen te wassen in Lille, want aanbestedingsformulieren zijn er alleen in het Frans. Met het oplossen van dit soort zaken kun je de EU vooruit helpen, ook in de beeldvorming. De discussie over de EU is heel eenzijdig.”

 

Werkt Esther de Lange daaraan mee?

“Esther kiest profiel en in mijn beleving is ze te negatief. Dat hebben we ook in alle debatten met elkaar uitgewisseld.”

 

Veel PVV-kiezers stemden vroeger CDA. Juist de CDA-lijsttrekker zou een overtuigend antwoord moeten hebben op de anti-Europa retoriek van de PVV. Wat is uw antwoord?

 

“Ten eerste laten die stemmers zich te veel leiden door angst. De PVV creëert een angstbeeld en dat hoort ook bij het populisme. Dat doet mevrouw Le Pen ook. ‘De Grieken eten onze pensioenen op’. Als ik twintig minuten praat met voormalige CDA-leden die nu PVV stemmen, dan kan ik het uitleggen en dan zie ik ze denken: ‘Verrek, Van de Camp heeft eigenlijk wel een punt’.

“Ten tweede moeten we deze mensen in verband brengen met hun kinderen en hun kleinkinderen. Als je met voormalige CDA-kiezers praat, begrijpen ze dat we dit doen voor hun kinderen en kleinkinderen. De beste begroting is een begroting die sluitend is.

“Het derde punt wordt vaak vergeten, namelijk dat Europa het instrument is van vrede en veiligheid. Dat zijn elementen die je in deze vluchtige samenleving niet mag noemen, maar je moet de Unie een pluim geven als het gaat om vrede en veiligheid.”

 

U bent nu delegatieleider en was al lijsttrekker. Wat doet u als Esther de Lange wint?

“In de mediatraining hebben wij geleerd dat we geen antwoord moeten geven op ‘als-dan-vragen’. Je werkt in een campagne naar een succes en daarna ga je een biertje drinken.”

 

Chris Aalberts sprak Wim van de Camp telefonisch op 29 oktober 2013. Lees hier het interview met Van de Camp’s concurrent Esther de Lange. CDA-leden kunnen tot zaterdag 2 november 14.00 uur stemmen. Dezelfde dag wordt de lijsttrekker bekend gemaakt. Beeld: Wim van de Camp.