De peiling van vandaag verschilt weinig van die van vorige week. De PvdA gaat 1 naar beneden (13) en de PVV gaat 1 omhoog (31). In de peiling van deze week blijft de PVV dus veruit de grootste, gevolgd door SP (24) en D66 (23). De huidige grootste partij, de VVD, komt pas op plek vier.
Hoewel maar een kwart van de PvdA-kiezers het eens is met de besluitvorming rond de JSF heeft deze besluitvorming weinig electoraal effect. Mede omdat het grootste deel van de PvdA-kiezers, die tegen deze beslissing is, al een tijd aangeeft niet meer PvdA te stemmen.
Ten aanzien van de interpretatie van de tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen van a.s. woensdag in de drie gemeenten in Friesland en Alphen aan de Rijn, zijn de volgende punten van belang:
Bij de andere partijen zien we de volgende verschillen tussen de peiling van nu (pdf) en die van maart 2010: CDA en Groen Links stonden er toen beter voor dan nu. De SP, PVV en D66 staan er nu beter voor dan toen.
Verwacht mag dus worden dat de opkomst per saldo lager zal zijn dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen en de lokale partijen het goed zullen doen. Ten aanzien van de landelijke partijen zullen er geen conclusies getrokken kunnen worden ten aanzien van hun landelijke electorale positie, mede doordat er een groot verschil was tussen de landelijke verkiezingsuitslag van september 2012 en gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010.
Wel kunnen deze verkiezingen de richting aangeven van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in het hele land over 4 maanden.
Titelfoto: Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie (L), Kamerlid Angelien Eijsink (PvdA) en Commandant der strijdkrachten Tom Middendorp na afloop van het 12 uur durende overleg over de toekomstvisie voor de krijgsmacht. (ANP/Martijn Beekman)