Geen hoofdrol Nederland in onderzoek vliegramp MH017

18-07-2014 07:28

Het is nog niet duidelijk of de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) een rol krijgt bij het onderzoek naar de vliegramp in Oekraïne, waarbij donderdag bijna 300 mensen omkwamen. Een woordvoerder van de OVV zei vrijdag dat de raad nog geen uitnodiging heeft gekregen vanuit Oekraïne. “We moeten nu eerst afwachten hoe het onderzoek daar wordt ingericht.”

Protocol

Bij internationale luchtvaartrampen geldt een protocol voor wie er onderzoek doet en hoe wordt omgegaan met de informatie die daarbij naar boven komt. Zo is één van de regels dat het land waar het incident is gebeurd, de leiding over het onderzoek heeft. Ook de landen waar het vliegtuig, de motoren en de luchtvaartmaatschappij vandaan komen nemen deel aan het onderzoek. In geen van die gevallen is dit Nederland.

Waarnemersrol

Soms, als uit een bepaald land veel slachtoffers komen, krijgen onderzoekers uit dat land de status van waarnemer. De OVV had die rol ook in 2010, toen een Airbus van Afriqiyah Airways bij de Libische hoofdstad Tripoli neerstortte. Nederland zou in dit geval dus ook een waarnemersrol aangeboden kunnen krijgen.

Internationaal onderzoek

Oekraïne heeft gepleit voor een groot internationaal onderzoek naar het neerstorten van de Boeing. Daaraan zouden de VN-burgerluchtvaartorganisatie ICAO en de Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol moeten deelnemen. Bij dit onderzoek zou ook het eerdere neerhalen van enkele Oekraïense toestellen moeten worden betrokken.

Timmermans

President Petro Porosjenko liet donderdagavond weten dat buiten ICAO ook vertegenwoordigers van Nederland en Maleisië moeten worden betrokken. Ook de Oekraïense minister van buitenlandse zaken Pavlo Klimkin heeft tijdens een telefoongesprek met zijn Nederlandse ambtgenoot Frans Timmermans (PvdA) donderdagavond gezegd dat hij een Nederlandse deelname aan het onderzoek zou verwelkomen.

Minister Timmermans meldt vrijdag via Facebook dat Nederland vanuit de hele wereld steun krijgt voor een onafhankelijk, internationaal onderzoek naar de toedracht van de vliegtuigcrash in Oekraïne. “Wij zijn het aan de slachtoffers en hun nabestaanden verplicht om uit te zoeken waardoor deze vreselijke ramp zich heeft voorgedaan. Het is fijn te merken dat er zoveel steun hiervoor is, want wij zullen niet rusten tot de oorzaak is opgehelderd”, aldus Timmermans.