Trein met lichamen nog steeds niet vertrokken

21-07-2014 07:30

De trein met lichamen van de ramp met vlucht MH17, is nog steeds niet vertrokken van het station van het stadje Torez. De koelwagons staan daar sinds gisterenochtend. Het blijft vooralsnog onduidelijk wanneer de koelwagens zullen vertrekken en wat de bestemming is. Nabestaanden van de slachtoffers zijn furieus, meldt De Telegraaf.

De pro-Russische separatisten, die de baas zijn de omgeving, hebben de lichamen gisteren naar het station gebracht. Daar zijn ze in de gekoelde wagons gelegd. In Oost-Oekraïne is het al dagen ruim 25 graden. In een telefoongesprek met Mark Rutte heeft de Russische president Poetin zondagavond toegezegd te zullen helpen om te zorgen dat de trein zo snel mogelijk wel zal vertrekken. Inmiddels is ook een tweede trein met koelwagons in Torez aangekomen. Tot nog toe zijn 251 lichamen en 86 lichaamsdelen gevonden op de plaats van de crash, aldus een Oekraïens regeringscomité.

Afscheid

Ruud Lahaye, de broer van één van de mensen die omkwam bij de ramp, meldt aan De Telegraaf: “Hier zijn we zeker niet blij mee, dat kun je je wel voorstellen”. Hij vervolgt: “Het gaat zeker zes weken duren voordat ze mogelijk terugkomen naar Nederland. Dan kunnen we pas aan een uitvaart of afscheidsdienst gaan denken. Dat is moeilijk te begrijpen. We kunnen vanaf hier helemaal niks doen!”

Film

Hij stelt verder dat het voor de familie net is of ze in een film leven. “Op dit moment zijn we bezig met vooral praktische dingen te regelen. Ik heb de bankpassen van hen zo snel als ik kon geblokkeerd, want ik wil niet dat de oorlog in Oekraïne mede bekostigd wordt met hun geld. Stel je voor dat hun rekeningen daar ook nog geplunderd zouden worden”.