Experts doen nieuwe poging rampplek te bereiken

28-07-2014 08:45

Maandag zullen internationale experts opnieuw proberen de rampplek waar vlucht MH17 neerstortte te bereiken. Dit heeft de Australische politie, die ook mensen in Oekraïne heeft zitten in verband met de vliegtuigcrash, bekendgemaakt.

“In het gezelschap van Nederlandse onderzoekers en waarnemers van de OVSE zullen we vandaag opnieuw proberen de rampplek te bereiken”, aldus de plaatsvervangend chef van de Australische politie Andrew Colvin. “Het is natuurlijk een heel onstabiel gebied en ik benadruk dat veiligheid de hoogste prioriteit heeft. Veiligheid voor de Australische en Nederlandse functionarissen en die van de OVSE.”

Gevaar

Colvin stelt dat de situatie in de loop van de ochtend nogmaals bekeken wordt, ook omdat het tijd kost om de rampplek te bereiken. De politie houdt in zijn achterhoofd dat het weinig zin heeft om mensen te sturen als ze maar kort op de plaats van de crash kunnen zijn. “We willen onze politiemensen niet aan gevaar blootstellen alleen maar om een kort kijkje op de rampplek te kunnen nemen.”

Gevechten

Volgens bewoners rond de rampplek kunnen de gevechten elk moment weer oplaaien, meldt de Australische zender ABC. Tanks en troepen van de nationale garde staan klaar om het op te nemen tegen de rebellen. “We hebben het over over een conflictzone waar een groot aantal separatistische strijders rondloopt en gisteren zagen we de gevechten oplaaien”, beschrijft Colvin de omgeving.

NOS-correspondent David-Jan Godfroid stelt dat het nog maar zeer de vraag is of de experts naar de rampplek kunnen. In het NOS Radio 1-journaal zegt hij dat de kans aanwezig is dat het Oekraïense leger vandaag weer een poging zal wagen enkele steden ten oosten van Donetsk in te nemen. In dat geval zou het te gevaarljik zijn in het gebied om naar de plaats van de crash te gaan.

ANP/TPO