Nieuws

Microsoft moet Europese e-mails aan VS overhandigen

01-08-2014 09:01

Microsoft moet bepaalde e-mails die in Ierland zijn opgeslagen aan de Amerikaanse overheid overhandigen. Dat heeft de Amerikaanse rechtbank besloten. Microsoft maakte bezwaar tegen de beslissing, het bedrijf vindt niet dat de overheid in de Verenigde Staten buitenlandse mails kan opvragen.

Het is niet duidelijk om wat voor e-mails het gaat en of de verzender of ontvanger ergens van wordt verdacht. Microsoft stelde dat een Amerikaanse rechtbank een dergelijk bevel niet zou mogen uitvaardigen, omdat de e-mails niet in de Verenigde Staten zijn opgeslagen. Daarom tekende Microsoft protest aan bij de rechtbank, maar die heeft het bedrijf geen gelijk gegeven, meldt persbureau Reuters.

Amerikaanse geheime diensten kunnen, op grond van de omstreden Patriot Act, al langer toegang krijgen tot informatie die door Amerikaanse bedrijven wordt beheerd en in het buitenland is opgeslagen. In dit geval gaat het om een strafrechtelijk onderzoek door het Amerikaanse Openbaar Ministerie.

Volgens de rechtbank moet het softwarebedrijf e-mails in haar beheer overdragen als daartoe een gerechtelijk bevel wordt uitgevaardigd. Die verplichting geldt zelfs als de gegevens in een ander land zijn opgeslagen. Microsoft hoeft de e-mails niet onmiddellijk te overhandigen: het softwarebedrijf kan eerst in beroep gaan.

BuzzT