Gebed tot Chávez wekt toorn kerk

05-09-2014 07:47

Venezolaanse socialisten hebben de toorn van de Katholieke Kerk over zich afgeroepen door een gebed te richten tot de overleden president Hugo Chávez. Dit is afgoderij, oordelen de geestelijken, maar daar is de regering het niet mee eens.

De overleden Chávez werd tijdens een partijcongres gesmeekt om bescherming tegen het kapitalisme. “Verlos ons van het kwaad van de oligarchie”, klonk het op het podium. Chávez, die 14 jaar aan de macht was, wordt door veel Venezolanen nog altijd op handen gedragen.

De kerk reageerde boos op het gebed. “Net zoals niemand de tekst van het volkslied zou mogen veranderen om een persoon te eren, is het niet geoorloofd om het gebed tot de heer aan te passen”, schreef het instituut in een verklaring.

Venezolanen die toch bidden tot Chávez, zouden zich schuldig maken aan afgoderij. President Nicolás Maduro hekelde de kritiek van de kerk. “Ze konden niet van Chávez afkomen toen hij nog leefde. Nu willen ze de spirituele liefde die mensen voor hem voelen vervolgen”, klaagde de socialist.