The Portugal Post: Zondag Theodag!

02-11-2014 14:18

Queridos amigos e amigas! Zondag Theodag! Ik was het helemaal vergeten tot ik gisteravond op de internets iets zag over Elsbeth Etty die bij de publieke omroep warempel in het bakje Theo-deskundigen zit, samen met Job Cohen, Leon de Winter en de broer van Mohammed Bouyeri. Tussen het pornogeweld door surfte ik even naar een recente foto van La Etty en toen had ik ineens geen faplust meer want die viert aan haar mombakkes te zien het hele jaar Halloween. Alsof de duvel er mee speelde, kreeg ik prompt een lange mail van ene Tineke Bennema die aan mij schreef:

“Don Arturo, is Portugal ook zo in paniek over het formidabele, schitterende en vooral indrukwekkende succes van ISIS? Worden in de Algarve de moslims ook zo walgelijk onderdrukt als in Nederland? Hoe is het intellectuele discours in Portugal omtrent de islam als de beste uitvinding sinds het gesneden witbrood en waarom zien enkel mohammedanen dat? Bent u het daarom ook met mij eens, drs. Van Amerongen, dat alle ellende in het Midden-Oosten en eigenlijk de hele wereld plus het heelal de schuld is van het Westen en dus de joden?”

Tineke Bennema = Abdelkader Benali

Na twee minuten googelen kwam ik er achter dat Tineke Bennema een van de vele pseudoniemen is van Abdelkader Benali, die wellicht op zijn beurt weer een creatie is van de bekende Emmeloordse kunstenaar Nelle Boer, en dat is weer een pseudoniem van ir. H. A. Schuringa aka Martin van Amerongen (De Vrede Zij Met Hem) van wie ik al naar gelang de situatie gewoon zeg dat hij mijn vader was. Nu hoor ik u denken: maar als Martin van Amerongen dood is, hoe kan hij dan nog steeds allemaal fopbrieven schrijven, Van Amerongen jr.? Daar heeft u volledig gelijk in, oplettende lezer.

WIEVANDEDRIE

Enfin. Ik ben ook de beroerdste niet en besloot op het epistel van Abdoel Schuringa te reageren want ik was toch net klaar met fappen op Xhamster. ‘Nou, Tinus, schreef ik terug, allereerst kan je het ook gewoon vertoog in plaats van discours noemen hoor, dat is een keurig Nederlands woord. Hier in de Algarve hebben wij geen discurso over mohammedanen omdat er hier geen mohammedanen wonen en er dus ook geen problemen zijn, los van de economische crisis en de ongebreidelde gezichtbeharing van de Portugese vrouw. Wel staat er een oude Moorse burcht in Silves maar persoonlijk vind ik het Kurkmuseum aldaar een stuk leerzamer. Bovendien komt zo’n kasteel enkel tot zijn recht als Carice van Houten er rondloopt in haar blote gat, temidden van woest wapengekletter.

Mohammedanengenocide in de Algarve?

Door Abdelkader Bennema

Door Abdelkader Bennema

In Tavira bevindt zich een heus islamitisch museum waarin ooit drie vazen uit de dertiende eeuw werden tentoongesteld maar sinds conservator Mozes Benavente-Pinto die huisvlijt verkocht heeft op de rommelmarkt, vraag ik mij af of je het zonder die drie vaasjes nog wel een islamitisch museum mag noemen. Terwijl ik dit opschreef, bedacht ik dat Tineke Benali tijdens het lezen meteen zou roepen: ‘dan hebben die fascistische Portugezen die arme onschuldige bloedjes van muzelmannnen zeker op de trein gezet naar het Oosten! Anders zouden er wel mohammedanen zijn bij jullie! Wat is er met hen gebeurd? Ik stuur nu een brief naar mijnheer Bert Koenders, dat hij samen met Rutte de onderste steen boven haalt inzake de mohammedanengenocide in de Algarve.’

Ik schoot in de lach van zoveel goedbedoelde onzin: zelfs als mijn vrienden de Portugezen dat gewild zouden hebben, dan had de genocide-expres al moeten stoppen op het lieflijke treinstationnetje in Vila Real want daar vormt de Guadiana-rivier namelijk de natuurlijk grens met Spanjeland en houden de Portugese Spoorwegen dus gewoon op en moet de reiziger/genocideaspirant verder met de boot naar Ayamonte, aan de overkant. Een heel gedoe, zo weet ik uit eigen ervaring. Ik schreef, om Abdelkader Bennema op zijn gemak te stellen, dat de dappere Lusitanische krijgers de muzelmannen reeds in 1249 met zachte hand hebben verdreven omdat ze teveel ontucht pleegden in de hamams en niks nuttigs noch vernieuwends bijdroegen aan de bereiding der bacalhau.

Inzake de Portugese Ziel

Ineens hield ik weer zielsveel van mijn Algarve en van haar stugge doch chagrijnige bewoners. Maakt de Portugees zich druk over Zwarte Piet, de vrijheid van meningsuiting, MH17? Heeft de Portugese staatstelevisie knuffelmohammedanen die in talkshows ISIS mogen verdedigen, bijkans verliefd aangegaapt door de moderator? Neen, niets van dat alles! De Portugees maakt zich enkel druk over Brussel en over de uiteenlopende oogsten van fruit en groenten. Dat is best wel fijn hoor! Als ik enkel omwille van het verzamelen van content voor The Portugal Post (en dus voor u, geliefde abonnee) de Nederlandse media en de waan van de dag volg, word ik wel best wel eens verdrietig. Nederland is één groot kippenhok, iedereen kakelt maar wat. Ik bedoel, Elsbeth Etty die in een serieus bedoeld actualiteitenprogramma over Theo van Gogh kwebbelt. Een ‘rapper’ (een mongool van een ondankbare Libanese asielzoeker/ruivenier) die zonder weerwoord bij Pauw in een bizar koeterwaals mag spitten, tien jaar na de slachting van Theo van Gogh:

“Jij spot over die mooi geloof van ons Profeet mohammed, vreden en zegeningen zij met hem, ikke heel boos. Mag nie grapje maken nie over die wonderschoon geloof van die islam.”

Ja op zo’n moment mis ik Theo van Gogh. Wat zou die er van vinden? Daarom een toepasselijk en ontroerend gedicht uit zijn boek De Weldoener uit 1988. Até Pronto!

 

Babbelonië

De bagger druipt weer uit mijn aars

ik spuit haar vragende mond vol

eerst likt zij haar bril schoon, de stront-snol

zuigt begerig mijn hol paars

Welk woord wordt hier nu bedoeld ?

niemand van ‘t pannel die ‘t antwoord weet

niemand hier die ooit zijn liefje onderscheet

Loes alleen vertelt hoe lekker likken voelt

Maar na afloop van de opnamen toog

ook Jos nog even met mij mee

ook hij ging met mijn kont in zee

doch zorgvuldig bleef… zijn tong droog

Toen fluisterde hij “Dag lieve knul!”

en stak zijn neusje in mijn dampende kier

voldaan gaf ik hem de volle lading warme gier

en spatte gul! en spatte gul!

Nu kent Jos mijn juiste woord

maar hij zwijgt in alle talen

hij wil niet van de stront verhalen

die in zijn witte tandjes smoort!

P.S. Als u de bijbehorende vieze tekening van Eric Schreurs persé wilt zien, surft u maar even hierheen.