TPO Doorgaan

De rustelozen, het geheugen en ‘power nap pods’

06-11-2014 11:30

Alleen maar door, hard werken, weinig vrije tijd nemen en altijd bereikbaar zijn, dat is wat veel ondernemers als de sleutel tot hun succes zien. Ik ben zelf student bedrijfskunde, en (nog) geen ondernemer, maar ik weet wel dat al dat gestress en gehaast je nog geen succesvol zakenman maakt. En een ondernemer die hetzelfde gehaast van zijn werknemers verlangt, heeft daardoor niet automatisch een succesvoller bedrijf. Een voorbeeld van de gesjeesde mannetjes in de ondernemerswereld is de zelfgekroonde vroege vogel Olivier Pernet. Deze baas van fietskoeriers en pakketbezorgers schreef in deze blogserie dat hij niemand aan zou nemen als ze het niet konden opbrengen om al om zeven uur ’s ochtends bij hem op kantoor te verschijnen voor een sollicitatiegesprek (TPO Doorgaan, 12 juli). Belachelijk! Alsof alleen vroege vogels goed werk leveren, en nachtuilen luie donders zijn.

Rustelozen

De werknemers die Pernet zo waardeert zijn de rustelozen die aan slapeloosheid lijden. De mensen die vroeg opstaan omdat ze niet langer dan vijf uur kunnen slapen, omdat ze altijd bereikbaar zijn, alleen maar met werk bezig en niet eens een uurtje voordat ze naar bed gaan de tijd nemen om rustig te worden, een film te kijken of een boek te lezen.

ASR_GoeieZin_600

Ho, stop, relax, dat mag allemaal wel een beetje rustiger aan, zou ik de heer Pernet willen zeggen. Terug naar de collegebanken, ik zal hem mijn studieboeken organisatiepsychologie sturen. Ook wil ik Pernet aanraden om wat vaker de krant te lezen. Maar goed daar heeft hij natuurlijk geen tijd voor, druk als hij is met het steeds vroeger zetten van zijn wekker. Dan zou hij weten hoe belangrijk rust en slaap zijn.

Slaaptijd

Het is bewezen dat het geregeld nemen van pauzes van ongeveer een kwartiertje, de productiviteit van werknemers omhoog brengt. Werknemers voelen zich frisser na een aantal minuutjes surfen over nieuwssites op het internet, het bijhouden van de persoonlijke mail of het heerlijk wegdwalen in een onderwerploze Facebookchat. Middagdutjes schijnen zelfs het geheugen te verbeteren, toch geen overbodige hersenfunctie in het bedrijfsleven.

Goed, ik zal u er niet verder mee vervelen, want voor de meesten onder ons is het belang van powernaps al meer dan bekend. Bedrijven met wat meer budget installeren zelfs zogenaamde ‘power nap pods’ in hun kantoren om de productiviteit te verhogen. Deze pods zorgen er niet alleen voor dat je lekker kunt slapen, maar ook dat je op tijd wakker wordt gemaakt om weer aan het werk te gaan.

Als je net als de heer Pernet je werknemers als machines wilt behandelen, zorg er dan ook voor dat er oplaadpunten zijn voor hun accu’s. Hij mag het fenomeen ‘slaap’ wat meer in het zonnetje zetten, voordat een rusteloze fietskoerier straks door een auto geschept wordt en er gaten komen in zijn administratie.