TPO Doorgaan

‘We hebben de hele zomer hard gewerkt om de tassen te maken’

11-11-2014 11:12

Xofa maakt nieuwe tassen van oude leren banken; duurzaam, ambachtelijk, lokaal en kleinschalig. Om te kunnen groeien en om jonge leerbewerkers op te kunnen leiden hadden ze nieuwe apparatuur nodig. Via Doorgaan.nl haalde Xofa ruim het benodigde geld op voor deze investering.

Waarom koos je voor crowdfunding?

Anneke van der Heide Wijma: “In dit geval ging het andersom, De Amersfoortse, initiatiefnemer van doorgaan.nl, benaderde mij of ik mee wilde doen als een van de eerste cases van hun nieuwe crowdfundingplatform. Ik moest er even over nadenken en heb een beetje onderzocht wat hun motieven en ideeën hierachter waren, en ben er toen ingegaan.”

Wat waren de voors/tegens om mee te doen?

“Vooral de publiciteit die het opleverde sprak me aan, die is ook heel goed voor ons geweest. En het promofilmpje is ook voor mijzelf heel inspirerend geweest.

Heb je ooit overwogen te stoppen?

“Geen moment, als je ‘Ja’’ zegt, moet je ook ergens voor gaan.”

ASR_GoeieZin_600Waarom gaven mensen jullie geld?

“We kregen veel positieve reacties van mensen, die het hergebruik van leer en de tassen een mooi concept vinden waaraan ze wilden bijdragen. Het is natuurlijk ook een honderd procent Nederlands product, en ik wil dus uiteindelijk ook in Nederland opgeleide leerbewerkers een baan bieden en opscholen.”

Het is gelukt, het bedrag is gehaald. En toen?

“Ik ben als eerste gaan investeren in machines. Het leuke is, dat geld ophalen via crowdfundig ook betekent dat je een tegenprestatie moet leveren, dus we hebben de hele zomer hard gewerkt om de tassen te maken die sommige donateurs als tegenprestatie wilden. Daar heb ik twee vakkrachten vor in kunnen huren.”

En nu?

“Vanaf dat moment zijn we eigenlijk steeds aan het produceren. Ik heb nog een onderwijsbaan naast Xofa, maar het wordt steeds drukker. Ook dankzij de publiciteit gaat het merk steeds meer leven, dat is goed om die groei te zien.”

Heb je een tip voor ondernemers die overwegen om ook aan crowdfunding te gaan doen?

“Doen! Je moet wel actief je eigen netwerk aanspreken. Crowdfunding gaat over verbinding maken, en zo druppelt je concept zich verder uit en verspreidt het zich. Je kunt aan de ene kant een stukje droom realiseren en aan de andere kant maak je het zichtbaar.”

Xofa: €16.146,- opgehaald van het totaal van €13.000.