Binnenland

Ook in AZC Budel grote vechtpartij, weer tussen Syriërs en Eritreërs

24-11-2014 08:16

Niet alleen in een asielzoekerscentrum in Overloon gingen bewoners onlangs massaal op de vuist, ook in Budel zijn vorige week zo’n 35 mensen aan het knokken geslagen. Hierbij trok ook iemand een mes, weet Omroep Brabant.

Het ging om een uit de hand gelopen ruzie tussen Eritreeërs en Syriërs, net als bij de vechtpartij van woensdag in het AZC in Overloon, aldus een bron tegen de omroep. De bron stelt dat het incident niet op zichzelf staat. “Het COA moet onderhand maatregelen nemen, want de situatie dreigt echt uit de hand te lopen.”

De politie heeft de man die een mes trok gearresteerd. Niemand raakte bij het voorval, dat in de nacht van 11 op 12 november plaats vond,ernstig gewond. Volgens een rapport over de vechtpartij was de sfeer grimmig.

Het was misschien wel de meest heftige ruzie tussen de bewoners van het asielzoekerscentrum van de afgelopen tijd, maar geen op zichzelf staand incident. Volgens een betrouwbare bron loopt het bijna dagelijks uit de hand in het AZC: “Gelukkig niet altijd zo erg als toen, maar er zijn wel heel vaak ruzies.”

Tussen Eritreeërs en Syriërs lopen de spanningen regelmatig op. De Afrikanen zouden teveel drinken en ‘s avonds laat voor herrie zorgen wat de woede van Syriërs aanwakkert. Ook het gevecht van 11 november zou het gevolg zijn van een ruzie over drankmisbruik en lawaai.

Zaterdag was het ook al onrustig in Budel. Toen sloeg een asielzoeker een man op zijn hoofd met een stok. Ook bij dit voorval was geluidsoverlast de aanleiding voor de ruzie.