Achtergrond

Vermeend: ZZP’ers horen ook bij de banenmotor van Nederland

01-04-2015 14:33

Het midden- en kleinbedrijf is banenmotor van Nederland. Zzp’ers horen daar ook bij, al vindt dit kabinet van niet. Dat zegt Willem Vermeend, oud-staatssecretaris van financiën, oud-minister sociale zaken en hoogleraar fiscaal recht in Maastricht en strategy en general management aan de Open Universiteit.

“Ondernemen moet makkelijker worden, niet moeilijker”, vindt Vermeend. Immers, bij de overheid, in het onderwijs en in de zorg worden geen mensen meer aangenomen. Banen moeten dus uit het bedrijfsleven komen. Fiscale beknotting helpt dan niet. “Zzp’ers zijn ook ondernemers, net als ondernemers met personeel.”

In de paarse kabinetten werkte Vermeend aan een vermindering van administratieve en fiscale lasten. Vandaag de dag gelooft hij nog steeds in dat recept om de economie op gang te houden. Vermeend: “Ondernemen wordt steeds belangrijker. Dit kabinet mist de tijdgeest van de economie 4.0.” Hij doelt daarmee op snelle technologische veranderingen, bedrijven die kleiner worden en een toenemend aantal ondernemers uit opkomende markten.

Met een kanon op een mug

Vermeend ziet niets in maatregelen die ‘oneigenlijk’ ondernemerschap ontmoedigen. Het kabinet wil dat doen door de verklaring arbeidsrelaties te wijzigen en door de zelfstandigenaftrek te beperken. “Daarmee schiet je met een kanon op een mug.” Van de onder ‘zijn’ paarse kabinetten ingezette groei van het aantal zzp’ers heeft hij in ieder geval ‘absoluut’ geen spijt. En de zelfstandigenaftrek is daarbij nog altijd een goed instrument.

“Theoretisch geneuzel” noemt hij de kritiek van Fiscaal juristen, economen en de leden van de commissie Van Dijkhuizen die de belastingherziening voorbereidt. Zij vinden het een raar verschijnsel in de inkomstenbelasting. Vermeend: “Het is een instrument om het ondernemerschap te bevorderen en de lasten te verlagen. En dat werkt.”

Lees ook

ZZP’er: van kip met gouden eieren tot armoedzaaier – Ministerie van Financiën heeft zzp’er in het vizier

Dit artikel verschijnt in het kader van het onderzoek ‘ZZP’ers: Markvernieuwers of marktverziekers?’. De volledige resultaten verschijnen binnenkort als ebook. TPO brengt de komende tijd alvast een serie voorpublicaties.