De Duitse Bondsdag heeft donderdag ingestemd met veel strengere regels voor het verlenen van asiel. De oppositie en mensenrechtenorganisaties hebben veel kritiek op de wetgeving, maar de parlementsleden van de christendemocratische en de sociaaldemocratische regeringspartijen loodsten de wetgeving door de Duitse Tweede Kamer. De Bondsraad, een soort Eerste Kamer, buigt zich er vrijdag over.
De maatregelen moeten helpen de vluchtelingenstroom in te dammen en de afhandeling van asielaanvragen te versnellen. Voorts wordt de federale financiering van vluchtelingenopvang voor de betrokken gemeenten en deelstaten veel eenvoudiger geregeld. Er worden ook maatregelen ingevoerd waarmee kansrijke asielzoekers sneller en beter worden geholpen om in Duitsland te integreren.
De nieuwe regels maken het mogelijk dat asielzoekers die eerder in veilige landen verbleven, snel naar die landen kunnen worden teruggestuurd. Ook is bepaald dat Balkanstaten zoals Albanië, Kosovo en Montenegro veilig zijn en de bewoners dus geen asiel behoeven.
Officiële cijfers geven aan dat tot september dit jaar bijna 275.000 asielaanvragen zijn ingediend in Duitsland. Ruim een kwart van de aanvragen, circa 70.000, is afkomstig van Syriërs. Maar er zijn veel meer aanvragen ingediend door mensen uit de Balkan. Uit Albanië en Kosovo zijn 75.000 aanvragen afkomstig en met Servië en Macedonië meegeteld is de Balkan goed voor bijna 100.000 aanvragen. Met de nieuwe regels moeten asielzoekers uit de Balkan snel terug naar huis.
Anp