Politiek

Kiesraad: opkomst referendum was 32,28 procent, 61 procent tegen

12-04-2016 16:16

De opkomst van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne was 32,28 procent. 61 procent stemde tegen, 32,28 procent stemde voor. Daarmee is het referendum geldig. Dat heeft de Kiesraad dinsdag bekendgemaakt.

Stempassen niet bezorgd in Heerlen

In het algemeen is de stemming goed verlopen; in verreweg de meeste stemlokalen is de dag  zonder incidenten verlopen. Maar niet alles verliep op rolletjes. In de gemeente Heerlen bijvoorbeeld  is een aantal stempassen niet  per post  bezorgd. Alhoewel de gemeente  het merendeel van de betreffende  kiesgerechtigden tijdig van een vervangende stempas heeft kunnen voorzien, valt niet geheel uit te sluiten dat een enkele  kiezer  uiteindelijk niet in de gelegenheid  is geweest om te stemmen.

Stankoverlast in het stemlokaal

De meeste bezwaren en opmerkingen van kiezers  in de processen – verbaal van de  stembureaus  hadden betrekking op de inrichting van het stemlokaal: de bewegwijzering of  toegankelijkheid van de stemlokalen. Een enkele keer werd gesproken over de slechte  verlichting of bijvoorbeeld stankoverlast in het stemlokaal. Daarnaast gaven sommige kiezers er  blijk van ontevreden te zijn over het stembiljet. Daarbij ging het vooral om de lay – out van de  stemvakjes of de doorschijnendheid van het gebruikte papier . Andere bezwaren van kiezers  hadden betrekking op de afstand tot het stemlokaal of het feit dat het stemlokaal dat op de  stempas was vermeld, niet het dichtstbijzijnde stemlokaal was. Er zijn nagenoeg geen klachten  geconstateerd die betrekking hadden op rijen voor het stemlokaal of bijbehorende lange  wachttijden.

Stemmen met zaklampen

In de gemeente Den Haag moest een stembureau op een NS-station tijdelijk worden ontruimd vanwege een alarm. En in een deel van de gemeen te Maasdriel viel  de stroom uit. Toen het  begon te schemeren, werden zaklampen ingezet zodat kiezers alsnog  hun stem konden uitbrengen.