Media & TV

Facebook: ‘Filmpje Erdogan-satire van Powned is racistisch’

19-04-2016 13:13

In een uitgebreide email aan publieke omroep Powned heeft Facebook dinsdag laten weten dat de gecensureerde video met daarin het hekeldicht van Annabel Nanninga aan het adres van de Turkse president Erdogan definitief is verwijderd van Facebook en dat het niet wordt gezien als satire. Dit meldt Powned aan TPO.

Naast de standaard mededeling dat ‘de video in strijd is met onze richtlijnen’ gaat Facebook uitgebreider in op dit specifieke geval. Zo kwam Facebook ‘na uitgebreid onderzoek’ tot de conclusie dat het filmpje is strijd is met de richtlijnen omdat ‘racistische teksten bevat’.

Annabel Nanninga herkent zich hier overigens niet in: “Wat heb ik voor racistisch gezegd dan? serieus? Ik heb NIETS over turken als volk gezegd toch?”

‘Open en kritische discussie’

Ook laat Facebook weten dat het onderzoek naar het filmpje pas werd gestart nadat iemand het filmpje als ‘kwetsend’ had gerapporteerd maar dat de hoeveelheid mensen die rapporteren niet uitmaakt. Maar volgens Facebook wordt alles waarvan melding wordt gemaakt ‘op onpartijdige wijze behandeld in wereldwijde centra door meertalige, zeer goed getrainde teams’.

Toch blijft Facebook aangeven een ‘open en kritische discussie van publieke figuren toe te staan want je kunt op Facebook veel posts vinden die de Turkse overheid of Erdogan bekritiseren’. (Maar helaas dus niet meer op de pagina van TPO, Powned en vele anderen..).

Stuitende hypocrisie

Het is opvallend hoe Facebook maar blijft volhouden zich sterk te maken voor de bestrijding van haatdragende content, terwijl er tegelijk helemaal niets wordt gedaan tegen haatzaaiende teksten die zich richten tegen ongelovigen, Joden, vrouwen, homoseksuelen, het Westen, vrijheid, christenen of de democratie. De hypocrisie van Facebook is wat dat betreft stuitend te noemen.

Bovendien krijgen de ‘onafhankelijke goedgetrainde meertalige teams’ het telkens niet voor elkaar openbare pagina’s waar wordt opgeroepen tot geweld en laster van ‘racisten’, die inclusief foto, naam en toenaam, adres en als het even kan de naam en foto’s van hun kinderen en hun werkgever te verwijderen als ‘haatdragend’. Daarover kan inmiddels iedereen die werkt voor Powned, GS, TPO, en ongetwijfeld nog honderden media vrijwel dagelijks meepraten.

Religiekritiek = altijd kwetsend

Ook lijken de onafhankelijke censors van Facebook klachten van religieuzen toch net even iets belangrijker te vinden dan klachten van ongelovigen. Arabische atheïsten en secularisten bijvoorbeeld worden stelselmatig gecensureerd omdat hun pagina’s en uitingen georganiseerd wordt gerapporteerd door islamisten en radicale moslims.

Dit was reden voor Arabische seculiere Facebookgebruikers een petitie te starten om zo Facebook te dwingen een einde te maken aan het massale sluiten van seculiere en atheïstische Facebook-groepen en pagina’s en deze weer te herstellen. Inmiddels hebben meer dan 10.000 mensen deze petitie getekend.

‘Racisme’

Ondanks de beweringen van Facebook dat ‘het niet uitmaakt hoeveel mensen iets rapporteren’ lijkt het er vooralsnog sterk op dat veelvuldig en herhaaldelijk, al dan niet georganiseerd, rapporteren van ‘kwetsende’ content veel effect heeft. Al helemaal als deze content kan worden aangemerkt als ‘racistisch’.

Net als in de offline wereld is de beschuldiging van ‘racisme’ ook voor Facebook de allergrootste angst. En net als in de offline wereld valt ook religiekritiek al snel onder ‘racisme’. Het zal dan ook daarom zijn dat u gerust, zonder dat u een strobreed in de weg wordt gelegd, openbare ‘schandpaal’-groepen kunt oprichten waarin u mensen met naam en toenaam beschuldigt van ‘racisme’ maar dat openbare groepen waarin u een religie ter discussie stelt alweer snel worden gecensureerd.

Juridische maatregelen

TPO bezint zich inmiddels op het nemen van juridische maatregelen. Dat filmpjes worden verwijderd omdat ze niet aan de richtlijnen voldoen is, uiteraard, een recht van Facebook. Maar als diezelfde filmpjes overduidelijk satire zijn is sprake van serieuze censuur, waarvan het maar de vraag is of dit, onder de Nederlandse wetgeving, toegestaan is.

 
https://youtu.be/tw6z2iEZ4Tc