De Molukse gemeenschap in Nederland herdenkt vandaag het uitroepen van de Republik Maluku Selatan (RMS). Deze middag wordt in Apeldoorn ook een speciale viering gehouden. Op 25 april 1950 werd op Ambon de Molukse Republiek uitgeroepen. Het recht op onafhankelijkheid werd in principe tijdens de onderhandelingen bij de Nederlands-Indonesische rondetafelconferentie van 1949 wel erkend, maar kreeg nooit daadwerkelijk gestalte. Uiteindelijk riep president Soekarno in Augustus van 1950 de Indonesische eenheidsstaat uit, en werd begonnen met het innemen van de Molukse eilanden.
Het volgende jaar kwamen na een dienstbevel de Zuid-Molukse KNIL-militairen met hun familie over naar Nederland. Dit ‘tijdelijke’ verblijf is permanent gebleken. In Nederland werd uiteindelijk een RMS-regering in ballingschap opgericht. Elk jaar wordt het uitroepen van de republiek herdacht.
Onder andere in Middelburg werd deze morgen al vroeg het uitroepen van de republiek herdacht. Er was een bijeenkomst in en bij de Molukse kerk en de RMS-vlag werd halfstok gehangen om de gevallenen te gedenken en daarna in top gehesen, zo meldt de PZC. Bij de herdenking werd ook de ‘Proklamasie’ voorgelezen.
Ook in Wierden werden bij de gemeenschap daar de Molukse vlaggen uitgehangen, schrijft RTV Oost. Wierden was een van de plaatsen waar Molukse gezinnen werden opgevangen, in een voormalig interneringskamp.
Nog afgelopen vrijdagochtend protesteerde een tiental Molukkers tegen het bezoek van de Indonesische president Widodo. Ook bij het Kurhaus in Scheveningen was protest, van ondermeer een vrouw die de Morgenster, de vlag van West-Papua, met zich meedroeg.
Titelfoto: Herdenking 60e onafhankelijkheidsdag van de RMS, in 2010