Opinie

Bonusquote: Arnold Karskens over het uitblijven van de door hem voorspelde revolutie

31-05-2016 12:24

“Ach, ik zie dat ik steeds meer gelijk krijg. Kijk, de mensen twitteren iets vanuit de grachtengordel of een andere zeer comfortabele ruimte. Maar ik sta daar in Noord-Afrika, Calais en Turkije. Ik zie het, ik hoor het. En die twitteraars staan daar dus niet. Toen het jongetje Alan Kurdi op 2 september 2015 verdronk, wiens foto in alle kranten verscheen, heb ik gezegd: die vader had een zwemvestje moeten kopen. Dat is me niet in dank afgenomen. Maar ik sta daar, diezelfde nacht, op dat Turkse strand vanwaar die familie is vertrokken, en daar worden dus zwemvestjes verkocht, voor vijf euro. Ik mocht het niet zeggen, want dat jongetje werd het symbool van de mislukte EU-politiek, maar in werkelijkheid stond hij symbool voor de hebzucht van veel asielzoekers. Nogmaals, dat wordt me niet in dank afgenomen, maar I’m not in the business to be liked. Driekwart van de Nederlandse bevolking denkt zoals ik. En geloof me, dat zijn geen racisten maar mensen die terecht bezorgd zijn. Weet je wat racisme is? Erdogan die stelselmatig de Koerden bombardeert.

Als Erdogan op 1 juli de sluizen openzet, als hij zegt: Alle vluchtelingen kunnen gaan, dan moet je eens zien wat er gaat gebeuren. Ons huidige Europa heeft geen passend antwoord op deze groeiende problematiek. Dat loopt dus spaak.”

 

In januari van dit jaar voorspelde Arnold Karskens in een opiniestuk dat ergens rond mei de ‘Europese Lente’ zou beginnen: een revolutie, ook in Nederland. Dat mocht natuurlijk niet van de Nederlandse wegkijkelite, want dat was veel te realistisch en gaf bovendien de mensen geen veilig gevoel.

Het is nu eind mei en rancuneus als de wegkijkelite doorgaans is wordt nu het Grote Gelijk gehaald want: nog altijd geen revolutie, dus moet Karskens zich, zoals dat dan gaat, moreel verantwoorden.

Gelukkig laat Karskens zich niet uit het veld slaan: ten eerste is die revolutie al lang gestart en ten tweede is het grote Europese vluchtelingenprobleem nog maar net begonnen .

En inderdaad: driekwart van de Nederlandse bevolking denkt zoals Karskens. Een waarheid die maar niet gezegd mag worden.