ThePostOnline

Jesse Klaver (GL) wil een ‘links blok’, Diederik Samsom (PvdA) wil dat ook

24-10-2016 20:58

GroenLinks-leider Jesse Klaver wil dat zijn partij en de PvdA, de SP en D66 nauwer gaan samenwerken. Ze moeten vasthouden aan vijf “gedeelde principes”. Op basis van die “progressieve samenwerking” zou een nieuw regeerakkoord kunnen worden gemaakt.

Klaver deed zijn oproep op een bijeenkomst in Eindhoven, melden NOS en NRC. De vijf niet onderhandelbare principes zijn volgens Klaver: het verkleinen van de ongelijkheid, het vergroten van kansen voor kinderen, het terugdringen van de marktwerking in de zorg, het vergroenen van de economie en het stoppen van de verdergaande flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Volgens Klaver zijn er ook raakvlakken met CDA en ChristenUnie.

Diederik Samsom (PvdA) reageert in de Volkskrant enthousiast op het voorstel van Klaver. Volgens Samsom is het inhoudelijk in elk geval geen probleem als de partijen een intensieve samenwerking aangaan. “Een fusiefractie van PvdA en GroenLinks kan de grootste worden”, zei  Samsom maandagavond bij de presentatie van het PvdA-verkiezingsprogramma in Rotterdam.

Maar waar Samsom zo ver wil gaan als een fusie, wil Klaver alleen een ‘intensieve samenwerking’. Samsom verwacht niet dat Klaver echt wil fuseren: “Hij wil in zijn eentje iets magisch bereiken”.

SP en D66 lijken niet echt te zitten wachten op ‘intensieve samenwerking’ en hebben in elk geval nog niet de behoefte om daar nu al afspraken over te maken, zo meldt de Volkskrant.

 

Anp/TPO