Buitenland

Katholieke kerk doet fideel: sorry voor genocide en vergeving voor abortus

21-11-2016 14:34

Fijn, onze favoriete hypocrietjurken doen weer een beetje PR-matig pappen en nathouden. Twee beschamende kwesties stipt de Katholieke Kerk aan. Ten eerste de Rwandese genocide van 1994. “Sorry”, zegt de RKK voor het aandeel van haar geestelijken aan de Machete Hoogmis van 1994. Maar niet helemaal: bisschop Philippe Rukamba weigert te erkennen dat de Roomse kerk een organiserende rol speelde bij de volkerenmoord op de Tutsi’s. De kerk geeft alleen toe dat geestelijken deelnamen aan de slachtpartijen en de eigendommen van de slachtoffers plunderden. Fideel!

Door naar een ander Rooms pijnpuntje: abortus. Het ondergaan of het uitvoeren van een abortus wordt bestraft met de zwaarst denkbare maatregel binnen de Kerk: excommunicatie. Wel kan abortus vergeven worden, normaal gesproken alleen door bisschoppen of speciale biechtvaders. In het afgelopen jaar, om hier niet terzake doende redenen omgetoverd tot een heilig jaar, mochten ook gewone priesters vergeving schenken voor een reproductief grondrecht van elke vrouw in een verlichte samenleving deze zonde. En hoera, dat blijft zo! Paus Franciscus heeft besloten dat huis- tuin- en keukenpriesters de vergiffenis mogen blijven schenken. Ook fideel!

Side note: kinderen misbruiken of dit gedrag in de doofpot stoppen, wordt niet bestraft met excommunicatie. Sterker nog, zelfs praten over pedopriesterij was in ieder geval tot in de jaren zestig van de vorige eeuw nog reden voor deze zwaarste straf. Ach ja. De katholieke kerk. Menshaat in jurken, seksuele frustratie onder mijters. Nog net zo genadeloos als in de dagen van de inquisitie, ze vragen en schenken anno 2016 alleen af en toe vergiffenis, voor de bühne.