Nederlandse antiterreurmaatregelen ‘discriminerend voor Turkse en Marokkaanse terroristen’

29-11-2016 10:21

De Nederlandse plannen om terroristen met dubbel paspoort de Nederlandse nationaliteit af te nemen, stuiten op protest van de mensenrechtenwatchers bij de Raad van Europa. Dit is een Europees ‘overlegorgaan’ waarvan 47 landen lid zijn, en houdt onder andere een oogje op de mensenrechten in Europa.

Dit orgaan nu vindt de voorgestelde Nederlandse antiterreurwetgeving bezwaarlijk, omdat mensen met een dubbel paspoort de Nederlandse nationaliteit afgenomen kan worden, en omdat de bewegingsvrijheid van mogelijke terroristen onder de voorgestelde wetgeving zonder tussenkomst van een rechter kan worden ingeperkt. De Raad eist in een brief nadere uitleg van de ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie).

De voorgenomen wijziging van de wet op het Nederlanderschap, waarbij het tweede paspoort kan worden ingetrokken, riekt naar discriminatie van Marokkaanse of Turkse jihadisten, aldus de commissaris Niels Muiznieks.

Nou valt daar juridisch vast wel over te krentenwegen; in hoeverre is het wijs om te morrelen aan grondwettelijke principes en basale mensenrechten uit naam van terreurbestrijding en jihadpreventie? Maar komt dat wereldvreemde schot op open WTF-doel:

Muiznieks waarschuwt dat repressieve maatregelen leiden tot stigmatisering en vervreemding van bepaalde sociale groepen. Preventie is volgens hem de sleutel in de strijd tegen terrorisme.

Ja nee okee. Zingende baardmannen landen in rotten van drie op de Europese stranden, zingende baardmannen en hun kwade bedoelingen reizen op en neer tussen het Vrije Westen en het kalifaat, we moeten alle zeilen bijzetten om dingetjes als, och, zeg, vrijheid en gelijkwaardigheid van alle mensen een beetje in tact te houden en dan komen ivorentorencommissietjes vingerwapperen over, jawel, stigmatisering en preventie. Grondrechten blijven toetsen, ook in de strijd tegen terreur, helemaal prima. Maar ons laten kapotjihaderen uit angst om anders zomaar mensen te ‘stigmatiseren’, dat moeten we toch beslist niet willen met ons allah.

Neemt de Nederlandse overheid eindelijk eens maatregelen die vermoedelijk meer zoden aan de dijk zetten dan interculturele dialoogworkshops, buurthuispreventie-hiphoppen en/of het toewijzen van anti-afreis-maatwerkbuddies, komt er weer antistigmatiserende Eurobetutteling doorheen fietsen. Liever in duizend stukjes opgeblazen worden dan per ongeluk ‘bepaalde groepen’ stigmatiseren en vervreemden, kennelijk.