Weten & Tech

EU verplicht milieuvriendelijke LED-verlichting voor openbare gebouwen

03-01-2017 09:33

De Europese Commissie zal de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD-richtlijn) gaan wijzigen. Deze ‘Europese richtlijn energieprestatie gebouwen’, afgekort als EPBD, vormt ook de basis van de Nederlandse wet- en regelgeving over de energieprestatie van gebouwen. De lidstaten van de EU zullen worden verplicht om milieu-eisen te stellen aan openbare gebouwen, onder andere over de verlichting.

Nieuwe en gerenoveerde zogenaamde ‘niet-residentiële’ gebouwen, dus geen particuliere woningen, zullen standaard worden voorzien van LED verlichting. Hierbij moet dus gedacht worden aan de verlichting in kantoren, winkels en gebouwen in de industrie.

De nieuwe richtlijn volgt uit de milieu-eisen aan gebouwen, maar kan de gebruikers van de gebouwen ook een flinke besparing opleveren. Bij deze voor bedrijfsdoeleinden gebruikte gebouwen gaat het dan om forse oppervlakten, verlichting en dus een forse rekening waar op bespaard kan worden.

Dertig procent van de energierekening

Brancheorganisatie Lighting Europe benadrukt dat de verlichting voor niet-residentiële gebouwen tot 30 procent van de energierekening op kan lopen. ‘Eisen voor nieuwe en gerenoveerde gebouwen moeten onder meer de vervanging van conventionele verlichting met LED’s voorschrijven. Samen met de toepassing van sensoren, lichtmanagementsystemen en daglichtregelingen zal deze maatregel resulteren in 60 procent energiebesparing’, aldus Diederik de Stoppelaar, secretaris-generaal van Lighting Europe.

LED-verlichting wordt ook steeds meer gebruikt voor de verlichting van (snel)wegen en in tuinverlichting. Rijkswaterstaat heeft zelfs speciale vleermuisvriendelijke LED-lampen in gebruik genomen, de zogenaamde Batlamp. De beestjes zijn te gevoelig voor ‘gewone’ straatverlichting en omdat zij een beschermde diersoort zijn, is gekozen voor deze lampen.

Voor huishoudelijk gebruik is de LED-lamp in aanschaf duurder dan de ouderwetse gloeilamp, maar wel gaat hij langer mee en is energiezuiniger. Inmiddels is LED-verlichting in vele soorten, kleuren en maten te verkrijgen. De brede keus en de zuinigheid zorgen er voor dat ook veel consumenten steeds vaker in eigen huis voor deze vorm van verlichting kiezen. In nieuwe of gerenoveerde gebouwen zult u dus binnenkort vooral nog LED-verlichting aantreffen.