Binnenland

Luciano Ligthart (14) stierf in instelling door ‘zelfmoord’, familie kreeg nooit antwoorden

01-03-2017 10:31

De nabestaanden van de veertienjarige Luciano Ligthart vragen de ministeries van Volksgezondheid en van Veiligheid en Justitie opheldering over dood van de tiener in een instelling op de Veluwe.

De jongen overleed in juni 2016, volgens de instanties door zelfdoding, maar een nadere onderbouwing van dat vermoeden hebben de nabestaanden nooit gekregen, schrijft hun raadsman Sébas Diekstra woensdag in een brief aan beide ministeries. Zo zou er geen sectie op het lichaam van de jongen zijn verricht. Rapporten en onderzoeken van de politie en van de Inspectie Jeugdzorg zouden volgens hem nog steeds niet met de nabestaanden zijn gedeeld.

Volgens Diekstra mocht Luciano gezien zijn situatie niet alleen worden gelaten, maar is dat wel gebeurd in de instelling voor gespecialiseerde jeugdzorg voor jongeren met complexe gedragsproblemen. De nabestaanden willen weten hoe het kon gebeuren dat de jongen in de instelling in Deelen ruim een uur alleen is geweest, terwijl hij volgens voorschrift ieder kwartier moest worden gecontroleerd.

Verder zouden tussen zijn spullen concrete aanwijzingen zijn gevonden over een seksuele relatie met een volwassen man binnen de muren van de instelling. Voor de nabestaanden is niet duidelijk is of die relatie een rol heeft gespeeld en of die verder is onderzocht.

“Inmiddels zijn bijna negen maanden verstreken zonder dat de nabestaanden enige toelichting hebben gekregen op het onderzoek. Zo ga je niet met nabestaanden om”, aldus Diekstra, die daarover een klacht neerlegt bij de bewindslieden van betrokken ministeries.

De ministeries zeggen pas op de kwestie te kunnen reageren na ontvangst van de brief. PVV-Tweede Kamerlid Lilian Helder heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan Minister van Justitie Stef Blok (VVD) over de dood van de jongen.

Zij wil weten waarom er door de politie en/of het Openbaar Ministerie geen nadere onderbouwing van de dood van het slachtoffer is gegeven aan de nabestaanden, en of dit zo snel mogelijk alsnog kan gebeuren. Ook stelt zij voor om in de toekomt bij de dood van een minderjarige standaard een forensische sectie toe te passen.

(ANP/TPO)