Binnenland

Teruglezen – Turkse minister in Rotterdam aangehouden tijdens demonstratie en uitgezet

11-03-2017 21:01

Het was zaterdagavond en zondagochtend onrustig bij het Turkse consulaat in Rotterdam. Zo’n duizend Turken hadden zich daar verzameld om te demonstreren. De Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya (Familiezaken) was vanuit Duitsland in konvooi naar het consulaat gereden maar kreeg van de Rotterdamse politie te horen dat ze terug moest keren naar Duitsland. Dat weigerde ze; uiteindelijk werd ze met auto en al weggesleept. Haar beveiligers werden al eerder door een arrestatieteam weggeleid. Vervolgens is ze met een andere auto vertrokken en onder politiebegeleiding de grens overgezet. Vervolgens ontstonden in Rotterdam rellen.

In een nachtelijke persconferentie beschuldigde de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb de Turken van leugens en misleiding.

Eerder op de dag besloot het kabinet de landingsrechten voor het toestel van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu in te trekken. Zijn collega Kaya besloot toen vanuit Duitsland met een konvooi naar Rotterdam te rijden. De Turkse ministers willen in Nederland pleiten voor een ‘ja’ voor meer macht voor president Recep Tayyip Erdogan in het Turkse referendum van 16 april.

De gebeurtenissen van zaterdag en zondag leest u hier onder terug.

Update 02.23 – Kabinet: Bezoek Turkse minister was onverantwoord, uitzetten noodzakelijk

Het Nederlandse kabinet meldt in een communiqué:

“In het onderlinge contact met Turkije heeft Nederland vandaag bij herhaling duidelijk gemaakt dat de openbare orde en veiligheid in ons land niet in het geding mogen komen. Overleg over een bijeenkomst met een kleinschalig en besloten karakter in een Turks consulaat of ambassade werd onmogelijk gemaakt door de publieke dreiging met sancties. Daarop trok Nederland hedenochtend de landingsrechten voor het toestel van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu in. De zoektocht naar een redelijke oplossing bleek onmogelijk. De verbale agressie van de Turkse autoriteiten die daarop vandaag volgde, is onacceptabel.

Het bezoek van de Turkse minister Kaya van Familiezaken was in deze context onverantwoord. In contact met de Turkse autoriteiten is deze boodschap nogmaals overgebracht en is aangegeven dat minister Kaya niet welkom is in Nederland. Nederland werkt er niet aan mee dat Turkse ministers in Nederland publiekelijk politiek campagne voeren. Desondanks heeft zij besloten af te reizen.

Bij aankomst in Rotterdam zijn de minister alle opties geboden om te vertrekken. Ook bij het consulaat is haar herhaaldelijk verzocht terug te reizen. Zowel minister-president Rutte als minister Koenders hebben met hun ambtgenoten gebeld. Het onderlinge overleg heeft ertoe geleid dat minister Kaya wordt uitgeleid om het land via de Duitse grens te verlaten.

Nederland blijft voorstander van overleg met Turkije. Het kabinet houdt contact met de Nederlandse lokale autoriteiten.”

Update 01.40 – Video – Turkse demonstranten opgejaagd

Turkse demonstranten worden opgejaagd door de ME, politie zet waterkanonnen in

Update 01.28 – ME voert charges uit bij consulaat

De mobiele eenheid voert momenteel charges uit bij het Turkse consulaat in Rotterdam.

 

Update 01.00 – Tunahan Kuzu (DENK) spreekt zich uit

 

Update 00.55 – Consulaat verzoekt demonstranten te vertrekken – Demonstranten ontstemd

De mensen die zich verzameld hebben voor het Turkse consulaat in Rotterdam zijn omstreeks 00.30 uur toegesproken door een medewerker van het consulaat. Hij riep de menigte op om ,,op een nette manier” te vertrekken.

De betogers reageerden ontstemd.

Update 00.43 – Turkse minister met auto en al weggesleept

 

Update 00.24 – Turkse minister aangehouden, wordt land uitgezet

Dat meldt RTL Nieuws.

Update 00.06 – Arrestatieteam voert Turkse diplomaten af

Wederom op gezag van NRC Handelsblad: Een arrestatieteam heeft meerdere Turkse diplomaten afgevoerd die bij de auto van minister Kaya stonden.

Update 23.59 -Noodbevel voor Rotterdam Centrum en omgeving

Rotterdam schaalt op: noodbevel voor het centrum en omgeving. Iedereen die zich schuldig maakt aan ‘wanordelijkheden of verstoringen van de openbare orde’ heeft een probleem.

 

Update 23.49 – Video: Elite-eenheid DSI gearriveerd bij consulaat

Een team van de Dienst Speciale Interventies (DSI) arriveerde zojuist bij het consulaat in Rotterdam.

 

Update 23.42 – Arrestatieteam verzamelt zich rondom Turkse minister

Het volgende is onbevestigd maar meldt TPO op gezag van NRC Handelsblad: Een arrestatieteam heeft zich verzameld rondom de auto van de Turkse minister. Het lijkt er op dat deze opengebroken gaat worden.

Update 23.32 – PVV-leider Geert Wilders: ‘Nederland ziet nu dat het Turken zijn en geen Nederlanders’

Update 23.16 – Video – Politie tegen Turkse minister: U moet weg

De Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya (Familiezaken) heeft via de politie te horen gekregen dat ze terug moet keren naar Duitsland. Op een filmpje, dat geplaatst is op de website van het AD, is te zien dat een agent haar laat weten dat ze een escorte kan krijgen, maar dat ze dan wel de kortste weg moet nemen. Via een tolk zegt Kaya dat ze dit niet wil. “Ik ben een Turkse minister en wil mijn consulaat in”, aldus Kaya. De agent laat daarop weten dat er dan andere consequenties gaan plaatsvinden. “En dat willen we allebei niet hebben”, aldus de agent.

Update 22.56 – Foto – Grijze Wolvengroet bij demonstratie

Bijschrift van het ANP: “Het teken van de Grijze Wolven, een extreemrechtse Turkse groepering bij een demonstratie van Turkse Nederlanders bij het Turkse consulaat aan Westblaak.”

UPDATE 22:25
De ME lijkt zich te gaan opmaken om de omgeving van het consulaat schoon te vegen. Rond kwart over tien is de Consul buiten gekomen en hield een korte speech in het Turks. Volgens Maikel Coomans zet de ME nu de helmen op en zijn er agenten te paard actief. Wij linken de livestreams van Coomans voor u hier onder, embedded. U kunt HIER Turkse TV volgen.

In de omgeving van het Turkse consulaat aan Westblaak in Rotterdam is zaterdag aan het begin van de avond een noodbevel afgekondigd. Dat heeft een woordvoerder van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb gezegd.

Het gebied is tijdelijk alleen toegankelijk voor bewoners en bestemmingsverkeer. Mogelijk heeft het te maken met de komst van de Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya (Familiezaken). Het is niet bevestigd dat zij naar het consulaat komt. Kaya van Familiezaken zou volgens de NOS wél bij het consulaat zijn.

Het is onduidelijk of de minister daadwerkelijk al in Nederland of Rotterdam is. Volgens de Turkse televisie en het staatspersbureau Anadolu is het konvooi van de minister tegengehouden door de Nederlandse politie bij een benzinestation. De identiteitspapieren van de inzittenden werd door agenten gecontroleerd. Ook op beelden bij de NOS was te zien dat de minister werd opgehouden door agenten. Volgens Anadolu kreeg de minister te horen dat ze Nederland zo snel mogelijk moest verlaten en terug moest naar Duitsland.

Tegenover het consulaat staan ongeveer tweehonderd aanhangers van president Recep Tayyip Erdogan. Ze zwaaien met Turkse vlaggen. Rond het consulaat staan agenten, is er ME aanwezig en er hangt een politie-helikopter boven. Zafer Sirakaya, van de Turkse Union of European Turkish Democrats, riep de aanwezigen ter plekke op tot kalmte.

Op de Straatweg, waar de ambtswoning is van de Turkse consul, geldt ook een noodbevel. De consul vertrok eerder op de avond vanuit zijn huis naar het consulaat. De Turken ondertussen dreigen met sancties en willen de Nederlandse ambassadeur voorlopig niet zien.

Officiële bronnen als politie, gemeente of kabinet houden de lippen op elkaar over of de vrouw in Nederland is en of ze daadwerkelijk tegen is gehouden. “We nemen onze maatregelen”, laat premier Mark Rutte via een woordvoerder weten. “Wat ons betreft kan ze vanavond geen groep toespreken in Rotterdam. We proberen dat waar te maken, maar hoe dan, daarover kan ik niks zeggen.”

(ANP/TPO)

RTV Rijnmond heeft een LIVEBLOG over de demonstratie.