Politiek

Ancilla van de Leest, Sylvana Simons en Jan Roos hadden genoeg stemmen voor voorkeurszetel

21-03-2017 16:31

Ancilla van de Leest (Piratenpartij), Sylvana Simons (Artikel 1) en Jan Roos (VNL) hebben genoeg stemmen gekregen voor een voorkeurszetel, maar komen niet in de Tweede Kamer, omdat hun partijen niet genoeg stemmen hebben gehaald voor een Kamerzetel.

Dat maakte de Kiesraad dinsdag bekend. Ploumen (PvdA), Von Martels (CDA), Diks en Westerveld (beide GroenLinks) zijn wel met voorkeursstemmen in de Kamer gekomen

De Kiesraad kwam ook met de officiƫle uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. Die wijkt niet af van wat al bekend was. De VVD blijft, ondanks 8 zetels verlies, de grootste met 33 zetels. De PvdA boekt een megaverlies van 38 naar 9 zetels en de PVV wordt tweede partij met een sprong van 15 naar 20 zetels.

De Kiesraad constateerde dat niet alles goed is verlopen. In Nijmegen was er bijvoorbeeld een tekort aan stembiljetten, waardoor misschien niet iedere kiezer een stem heeft kunnen uitbrengen. Geen van de onregelmatigheden was echter reden voor grote bedenkingen en zeker niet voor een hertelling, aldus de Kiesraad.