Politiek Buitenland

Duitse pers schrijft over de ‘sociaal-democratisering van de AfD’ – SPD boos

25-04-2017 14:18

In ‘Die Welt‘ verscheen vandaag een artikel genaamd ‘Die Sozialdemokratisering der Afd‘. Dat schoot bij een provinciale partijvoorzitter van de Duitse sociaaldemocraten in het verkeerde keelgat:

‘Belediging van de Duitse sociaaldemocratie met zo’n kop in ‘Die Welt’ is een verruwing van de journalistieke moraal’. Het artikel beschrijft slechts de oprichting van de AfD vier jaar geleden als een ‘liberale partij met een economische koers die een vrijage begon met de burgers door de belofte van allerlei sociale voordelen’. Zo willen de rechtspopulisten de duur van werkloosheidsuitkeringen verlengen indien er minstens tien jaar lang aan de verzekeringsplicht is voldaan. Ook de bijstandsuitkeringen zouden omhoog moeten. ‘Daarmee overtreft de AfD de verkiezingsbeloften van SPD kandidaat-voorman Martin Schulz, die met zijn voorstel voor verlenging de discussie eerder al opende’, aldus Die Welt.

Ook met het oog op de regulering van de arbeidsmarkt ‘sociaal-democratiseert’ de AfD, staat er te lezen. Het minimumloon wordt als een noodzakelijke veiligheidsmaatregel geprezen en tijdelijke arbeid in de plaats van sociale zekerheid als iets wat de welvaart negatief beïnvloedt.

De pensioenleeftijd van 67 jaar wil de AfD afschaffen, in plaats daarvan moet men na 45 arbeidsjaren met pensioen kunnen.  Om armoede onder ouderen te bestrijden wil de AfD een verhoging van de pensioenuitkering. ‘Ook hier meet de partij zich met verkiezingsbeloften van ‘die Linken’ en de sociaal-democraten’, aldus Die Welt. Ook op het gebied van gezondheidszorg heeft de AfD plannen van linkerzijde overgenomen, ook door belastingdruk meer her te verdelen, met nadruk op voordelen voor gezinnen. Die Welt: ‘De eens liberale partij richt zich steeds meer op herverdeling.’

Het hele artikel, dat ook nog gaat over aflossen van de overheidsschuld, stimuleren eigen woningbezit en afschaffing erfbelasting, is gebaseerd op het verkiezingsprogramma van de AfD in vergelijking met die van de sociaal-democraten. Maar dat mag dus niet van de SPD. Het is een “verruwing van de moraal van de journalistiek” om een partij die sociaal-democratische dingen doet, zoals herverdelen, armoede bestrijden en sociale-zekerheid creëren, als zodanig te beschrijven. Overigens heeft Ralf Stegner zijn tweet over persvrijheid – ‘een onbeperkt democratisch grondrecht’ – weer verwijderd. Toen vond hij dat ‘men dat blijkbaar nog steeds moest uitleggen’. Vertel ons wat!