Buitenland

Nigeriaans regeringsleger: ouders sturen dochters naar Boko Haram voor aanslagen

06-08-2017 12:38

Sommige ouders in het noordoosten van Nigeria sturen uit eigen beweging hun dochters naar de jihadistische organisatie Boko Haram. Daar ondergaan ze een indoctrinatie en kunnen ze worden gebruikt voor zelfmoordaanslagen. Dat heeft een woordvoerder van het regeringsleger vandaag gemeld.

Jonge meisjes worden vaak gebruikt voor aanslagen. Het blijkt nu niet alleen om gevangengenomen, ‘geroofde’ meisjes te gaan, maar ook om kinderen die door hun ouders worden weggegeven. Dat zegt de woordvoerder naar aanleiding van bekentenissen van enkele gearresteerde meisjes.

Zij vertelden dat “minderjarigen werden geschonken aan de terroristische sekte” door hun ouders of voogden. De autoriteiten hebben een beroep gedaan op geestelijke en lokale leiders om te helpen een eind te maken aan deze praktijken.

Aanslagen in Nigeria

In de vier landen rond het Tsjaadmeer waar de extremistische islamisten actief zijn, worden vaak minderjarigen gebruikt bij aanslagen. Dat stelde Unicef vorig jaar nog in een rapport. Volgens de kinderrechtenorganisatie van de VN werden in 2015 in totaal 44 zelfmoordaanslagen door kinderen gepleegd, vorig jaar was dat aantal al opgelopen. Jonge vrouwen en kinderen worden vaak als onschuldig gezien en zijn dus een geliefd ‘middel’ bij zelfmoordaanslagen.

Vaak zijn aanslagen gericht tegen openbare plekken zoals markten of moskeeën.

Inmiddels is het zelfs zo ver dat men onder de bevolking soms erg argwanend naar meisjes en jonge vrouwen kijkt. “Meisjes van 11 of 12 jaar oud worden hier beschouwd als levensgevaarlijk”, zo stelde NOS-correspondent Koert Lindijer eerder dit jaar. Nigeria kampt met problemen bij de reïntegratie van vrijgelaten ‘schoolmeisjes’. Die zijn soms jarenlang geïndoctrineerd door de terreurgroep en kunnen dus niet zonder meer  terug de samenleving in. “Er zijn gevallen bekend van vrijgelaten kinderen die eenmaal thuis hun ouders hebben vermoord”, zo zei Lindijer.

Lees ook het dossier Boko Haram

(TPO/ANP)