Een grote bijeenkomst van extreem rechtse betogers zorgt voor hoogoplopende spanningen in de Amerikaanse stad Charlottesville (Virginia). De autoriteiten hebben zaterdag de noodtoestand ingesteld, zodat snel kan worden ingegrepen als dat nodig is.
Speaker of the house Paul Ryan liet weten dat de ideologieën die de situatie in Charlottesville voeden weerzinwekkend zijn. Hij hoopt dat het zal werken als een manier om Amerikanen te verenigen tegen ‘dit soort intolerantie’. Senator van Florida, Marco Rubio twitterde zijn afschuw over de marsen in Charlottesville “Er is niets patriottisch aan Nazis, de KKK en ‘White Supremacists’. Het is het directe tegenovergestelde van wat Amerika probeert te zijn”.
Honderden nationalisten, neonazi’s en aanhangers van de ‘alt-right’ liepen vrijdagavond al met fakkels over de universiteitscampus van de stad. Ze zijn boos over plannen om een standbeeld weg te halen van generaal Robert E. Lee, de aanvoerder van de zuidelijke staten in de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865). Daarbij werden leuzen geroepen tegen onder meer joden, homo’s en immigranten.
Cops need to step in. This is getting out of control. #Charlottesville pic.twitter.com/RpI8Y17eLZ
— Christopher Mathias (@letsgomathias) August 12, 2017
Zaterdag zijn de betogers opnieuw bijeengekomen voor een mars door de stad. Daaronder zijn ook bewapende militia’s. Vooraf werden zo’n zesduizend deelnemers verwacht. Inmiddels zijn ook veel tegendemonstranten op de been. Op beelden waren al schermutselingen te zien tussen beide groepen. Enkele betogers raakten gewond, meldden Amerikaanse media.
De demonstraties gaan gepaard met veel vlagvertoon en in de leuzen wordt door sommigen de ‘bloed en bodem’ ideologie aangehaald. Naast tegendemonstranten laten ook bewoners van Charlottesville zich horen tegen de extreem-rechtse groepen die naar de stad zijn afgereisd. De burgemeester van de stad sprak zijn weerzin uit over de betoging van vrijdag. Hij noemde die “een haatparade”.
Fights breaking out. Pepper spray in the air #Charlottesville pic.twitter.com/xWizCxArC0
— Christopher Mathias (@letsgomathias) August 12, 2017
Emblematic indeed#Charlottesville pic.twitter.com/qTvTB3BpSa
— Andy Campbell (@AndyBCampbell) August 12, 2017
Het omstreden beeld stamt uit 1924. Het gemeentebestuur besloot eerder dit jaar het weg te laten halen. Voor de tegenstanders van het monument is het bovenal een symbool van blanke superioriteitsideeën; het zuiden vocht in de burgeroorlog onder meer voor behoud van de slavernij. Over het weghalen van het beeld loopt nog een rechtszaak die is aangespannen door inwoners die het beeld willen behouden. Ook een club van nazaten van zuidelijke militairen is daarbij betrokken.
Eerder deze week werd er in Charlottesville ook al geprotesteerd door de Ku Klux Klan. Daarbij werden ook mensen gearresteerd.
(TPO/ANP)