Buitenland

Oxfam medewerkers gaven Caligula-achtige orgies met hoeren in Oxfam T-shirts

09-02-2018 12:31

Haïti was in 2010 het toneel van een verschrikkelijke aardbeving in Port-au-Prince die aan meer dan 220.000 mensen het leven kostte, 300.000 mensen verwondde en anderhalf miljoen mensen dakloos maakte. Oxfam maakte deel uit van een gigantisch samenwerkingsverband om het land te helpen de ramp te boven te komen.

Roland van Hauwermeiren

In juli 2011 kwam er op het hoofdkantoor van Oxfam een verontrustende mail binnen omtrent de directeur ter plaatse, de Belgische Roland van Hauwermeiren. Dat blijkt uit een vandaag uitgelekt rapport dat The Times in handen heeft.

Die zou samen met andere Oxfam medewerkers orgies hebben georganiseerd in appartement van de hongerbestrijdingsorganisatie. Hierbij waren naar verluid ook minderjarige prostituees aanwezig van tussen de 14 en 16 jaar oud.

Naast orgies zou er ook sprake zijn geweest van onder andere het pesten, intimideren en lastig vallen van plaatselijke en internationale Oxfam-medewerkers. Oxfam had in die periode zo’n 230 medewerkers gestationeerd in het rampgebied.

Young meat barbecues

Een bron ter plaatse meldt aan The Times dat hij telefoonbeelden van de misstanden heeft gezien en vertelt onder meer:

 

”They were throwing big parties with prostitutes. These girls were wearing Oxfam T-shirts, running around half-naked, it was a like a full-on Caligula orgy. It was unbelievable. It was crazy. At one party there were at least five girls and two of them had Oxfam white T-shirts on. These men used to talk about holding ‘young meat barbecues’.”

 

Een andere bron vertelt hoe logistieke medewerkers gechanteerd werden om me te werken met de seksfeesten:

 

”They said, ‘Listen, if you want your contract to be extended we need girls and you need to pick them up’.”

 

Gezichtsverlies

Om ingrijpend gezichtsverlies te voorkomen heeft het bestuur van Oxfam volgens criticasters het onderzoek binnenskamers gehouden. Zo kon de Belgische Roland van Hauwermeiren ‘geleidelijk en waardig’ afscheid nemen terwijl twee andere hoge functionarissen zelf konden opstappen en vier medewerkers wel ontslagen zijn.

Oxfam heeft eigen onderzoekers naar Haïti gestuurd om de situatie te duiden en op te lossen omdat volgens hen de kans klein was dat de autoriteiten ter plaatse in staat waren geweest aan het onderzoek bij te dragen.

Een bron van The Times zegt dat het rapport erg zwak is en niet alle gebeurtenissen documenteert.

 

”The final report is weak, it has been watered down — it’s quite lazy. I think that at some point Oxfam switched to brand protection because this was nuclear.”

 

Oxfam zelf blijft erbij dat alle onderzoek in volledige openheid heeft plaatsgevonden. In 2011 publiceerde Oxfam alleen een statement waarin stond dat enkele medewerkers waren ontslagen in verband met misdragingen. Over seksuele wantoestanden werd destijds niet gerept.

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens