Opinie

Zo ver is de EU al in het slopen van vrijheid online: welkom in 1984

12-09-2018 13:22

Lees eerst dit: Europese Commissie wil dat Facebook en Google ‘extremistische inhoud’ binnen een uur verwijderen.

Lees dan onderstaande sammenvatting van het EU-‘anti-extremisme online’ beleid.

Vraag uzelf daarna af: hoeveel meningen, opvattingen, kritiek, uitingen, vrije expressie en al die overige fijne zaken die het leven in een echte, vrije, democratie zo leuk maken, zullen straks (automatisch) worden gecensureerd door algoritmes en filters die moeten gaan voorkomen dat ‘extremistische opvattingen’ langer dan een uur online blijven staan?

Vraag uzelf ook af: hoe breed kan een geautomatiseerd filter ‘xenofobie, racisme’ en ‘hate speech’ gericht tegen ‘afkomst, sekse, seksuele voorkeur of RELIGIE‘ afbakenen? Best wel breed, inderdaad, wat u zegt.

Hoeveel ruimte zal er straks nog zijn op nFacebook, Google, Youtube, Twitter, Instragram etc. etc. etc. om de islam te bekritiseren? Of om het vluchtelingenbeleid te bekritiseren? Of om iets te vinden van het homohuwelijk, transgenders of minderheidsgroeperingen in vele vormen en formaten? Hoeveel online mogelijkheden zullen er straks nog zijn om iets te vinden wat mensen überhaupt opvatten als ‘kwetsend’?

Hoeveel ‘vrijheid van meningsuiting’ blijft er straks nog over als ‘extremisme’ geautomatiseerd zal worden bestreden?

Inderdaad: nul komma nul. En het mooie is: de Grondwet is hierin volstrekt waardeloos. Die Grondwet was er altijd om uw vrijheid van meningsuiting te beschermen tegen een dictatoriale overheid, niet tegen een online infrastructuur die zo’n beetje de nieuwe drukpers is maar wegens een ‘private bedrijfsvorm’ kan doen wat het wil. Dus ook overheidscensuur by proxy doorvoeren.

Van harte welkom in 1984! De auteur heet niet George Orwell maar EU. U weet wel, die ‘democratische’ overheid die u beschermt tegen ‘dictatuur’ (‘want dat nooit weer!’).

(Lees vooral ook de volledige pdf, u beschikbaar gesteld door de Europese Commissie.)