Binnenland

Studies bewijzen: van selfies maken kun je kanker krijgen

21-06-2018 13:40

PERSBERICHT

Dagelijks worden er miljoenen selfies gemaakt en gedeeld op het net. Selfies vormen een tot nu toe onbekend gevaar. Het gevaar heet HEV-licht (High Energy Visible). Het blauwe licht dringt diep in de huid en volgens studies veroorzaakt het een immense oxidatieve stress in de huid en heeft het dus ook een negatief effect op de cellen. Dat betekent dat vrije radicalen na verloop van tijd de complexe celstructuren vernietigen en daarmee ook de belangrijke collageen- en elastinevorming die onze huid een jeugdige en volle uitstraling geeft. Uiteindelijk zijn die beschadigingen echter ook de oorzaak van vroegtijdige huidveroudering.

Bovendien wordt HEV-licht geassocieerd met ongelijkmatige huidpigmentatie, die bekend staat als hyperpigmentatie. Zo kan HEV-licht worden gecombineerd met drie lelijke effecten: de vorming van rimpels, ouderdomsvlekken en pigmentatiestoornissen. Zelfs onzuiverheden van de huid worden vaak veroorzaakt door het blauwe licht. Zelfs het risico op huidkanker wordt in de studies genoemd.

Volgens onderzoekers is HEV-licht nog gevaarlijker dan UV-straling. Ze verwijzen naar de studieresultaten van de Universiteit van New Mexico of de onderzoeksgroep van het farmaceutische bedrijf Lipo Chemicals.

Het kan dus zijn dat de selfiegeneratie door hun liefde met hun eigen spiegelbeeld er later bijzonder snel oud zal uitzien.

Er bestaan nog geen effectieve stoffen die bescherming bieden tegen HEV-licht. Cosmeticaproducenten in de VS werken op volle toeren aan filters om het blauwe licht te absorberen. In Europa zullen we waarschijnlijk nog een paar jaar op zo’n innovatie moeten wachten.

/PERSBERICHT