Regio

Justitie geeft bijna miljoen uit aan onderhoud lege gevangenis Zoetermeer

17-07-2018 19:14

Het afgelopen jaar is er maar liefst 922.255 euro uitgegeven aan, volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid, ‘noodzakelijk onderhoud’ van de  Zoetermeerse vestiging van Penitentiaire Inrichting Haaglanden, zo meldt Omroep West.

Voormalige personeelsleden van de gevangenis in Zoetermeer zijn verbaasd over de hoge onderhoudsuitgaven. ”Dit is kapitaalvernietiging”, meldt een medewerker aan Omroep West. ”Er is een heel nieuw schild gemaakt in geval van gijzelingen. Er zijn al een jaar lang meerdere werklieden aan het werk. En nog steeds zijn er dagelijks werklui”, meldt een ander.

Noodzakelijk onderhoud

Volgens justitie was de sluiting tijdelijk moest het onderhoud daardoor worden bijgehouden:

 

”De gevangenis werd niet definitief gesloten en moest beschikbaar blijven om opnieuw open te gaan. Hiervoor is onderhoud noodzakelijk. Los daarvan zijn in sommige gevallen langlopende verplichtingen aangegaan voor het onderhoud van de gevangenis.”

 

De vakbond is het hier niet mee eens:

 

”Zoveel geld uitgeven, terwijl men in elk geval redelijkerwijs kon vermoeden dat de gevangenis in Zoetermeer nooit meer open zou gaan, dat roep wel vragen op.”

 

Vier gevangenissen gaan sluiten

22 juni jongstleden werd duidelijk dat de gevangenis, die al een jaar leeg staat, definitief haar deuren zal sluiten. De gevangenis in Zoetermeer is één van de in totaal vier gevangenissen die definitief gaan sluiten. Naast Zoetermeer zullen ook de inrichtingen in Zeist, Almere en het Noord-Hollandse Zwaag hun deuren definitief sluiten. Het sluiten van de gevangenissen hangt samen met de daling van geregistreerde criminaliteit.

Justitievakbond Juvox meldde woensdag aan Omroep West dat de leegstand van de cellen komt door de lagere opsporingscapaciteit van veiligheidsdiensten en niet door een daling van de criminaliteit.

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens