Politiek

Bonusquote – Harry van Bommel (oud-SP) schiet ‘racistische’ Han ten Broeke (VVD) te hulp

25-07-2018 16:16

Historica Nadia Bouras van de Universiteit Leiden beschuldigde dinsdag in de Volkskrant VVD Tweede Kamerlid Han ten Broeke van racisme nadat hij begin juni op dat dekselse Twitter haar positie als universitair docent in twijfel trok. Dat ging als volgt. Op zaterdag 9 juni ­reageerde Bouras op Twitter op een bericht van Ten Broeke. In een tweet had hij geschreven dat achterlijke gewoonten uit het Midden-Oosten hier geen wortel moesten schieten. Zij vroeg hem vervolgens waarom de regering en de VVD dan zo gretig zaken doen met deze landen uit het Midden-Oosten. Waarop Ten Broeke terugtwitterde: “Bent u werkelijk een universitair docent? Aan mijn oude alma mater?” Gevolgd door een ik-zet-de-werkgever-even-in-de-cc-tweet: “Ik heb nog banden met de @UniLeiden en dus alle reden om me ook functioneel zorgen te maken over niveau.” Een dag later bood Ten Broeke op hetzelfde medium Bouras zijn excuses aan.

Maar dat blijkt dus niet genoeg voor Bouras. Zij meent dat Ten Broeke zijn opmerkingen maakte omdat ze nakomeling is van Marokkaanse immigranten. In de krant zei ze dinsdag over de kwestie:

 

“Ik schrok me te pletter. En ik dacht: kom maar op, motherfucker. Hij suggereerde dat ik daar niet thuishoorde en hij wel. Als ik Annemarie heette, had hij nooit zo gereageerd. Racisme komt niet altijd met een witte puntmuts op, het gebeurt ook subtieler en dat is wat hij deed. Zo iemand als jíj op míjn universiteit. Voor de gevestigde orde is het bedreigend dat ze hun ruimte moeten delen.”

 

Dat las Harry van Bommel (oud Kamerlid voor de SP, de partij die hij inmiddels de rug heeft toegekeerd) ook en hij besloot Ten Broeke te hulp te schieten. De twee kennen elkaar omdat ze portefeuilles deelden in de Nationale Vergaderzaal. Van Bommel in de ingezonden brievenrubriek van de krant woensdag: “Kritiek op personen met een etnische achtergrond is niet per definitie racisme.”

Ten Broeke deed woensdag zelf ook nog een duit in het zakje.