Economie

Facebook krijgt harde klappen op Wall Street – 120 miljard dollar verdampt bij opening beurs

26-07-2018 16:30

Facebook is donderdag op Wall Street flink onderuit gegaan omdat beleggers de kwartaalcijfers erg tegen vonden vallen. Het aandeel stond na de openingsbel 19,4 procent lager, waardoor circa 120 miljard dollar aan beurswaarde is verdampt. Nog nooit verloor een bedrijf aan de Amerikaanse beurs meer waarde in één dag. Topman Mark Zuckerberg zag zijn papieren vermogen met 15 miljard dollar dalen.

Lees ook – Tsunami van klagende adverteerders overspoelt populaire online censuurdienst Facebook

Facebook had in het tweede kwartaal duidelijk te lijden onder het privacyschandaal rond Cambridge Analytica. De aanwas van nieuwe gebruikers en omzetgroei bleven door het schandaal achter bij de verwachtingen. Ook in de tweede jaarhelft staat de rem op de groei, waarschuwde de onderneming. Na een klein half uur handelen stond het aandeel nog altijd op een verlies van meer dan 18 procent.

Naast Facebook was er voor beleggers nog een hele stroom aan ander bedrijfsnieuws te verwerken. Over de gehele linie lieten de beurzen in New York in de vroege handel een gemengd beeld zien. De leidende Dow-Jonesindex stond 0,4 procent in de plus op 25.504 punten. De breder samengestelde S&P 500 zakte daarentegen 0,3 procent tot 2837 punten. De technologiebeurs Nasdaq ging onder druk van Facebook 1 procent omlaag tot 7857 punten.

Chipleverancier Qualcomm zag definitief af van een overname van de Nederlandse branchegenoot NXP, nadat de Chinese toezichthouder geen toestemming gaf voor de inlijving. Het aandeel Qualcomm noteerde daarop 5,6 procent hoger. Het eveneens in New York genoteerde NXP leverde juist 6 procent in.

ANP

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens