Doneer aan TPO
 

Openbare basisschool Utrecht door rechter gedwongen gebouw te delen met islamitische school

'In afgelopen weken is sfeer grimmig geworden'

Door: , 20:12, 31 juli 2018

'In afgelopen weken is sfeer grimmig geworden'

De Utrechtse openbare basisschool De Klimroos moet het schoolgebouw voortaan delen met islamitische school Al Arqam. Dat bepaalde de rechter dinsdag en maakt met dat vonnis voorlopig een einde aan een lange (school)strijd tussen de twee scholen en de gemeente Utrecht, waarvan RTV Utrecht verslag doet.

De islamitische basisschool heeft nooit bezwaar getoond tegen het delen van een gebouw, maar de openbare basisschool, en de ouders van leerlingen, zijn nooit blij geweest met het voornemen hun kinderen tegelijk met islamitische kinderen naar school te laten gaan.

Het schoolbestuur van De Klimroos en betrokken ouders maken zich ernstige zorgen over hoe de twee totaal verschillende levensbeschouwingen in de praktijk moeten samenleven. Kan er nog wel normaal kerst worden gevierd, waar moet dan de boom komen te staan, hoe zit het met Sinterklaas (en vooral Zwarte Piet)? En veel meer voor de hand liggende multiculturele en multireligieuze problemen die worden gevreesd door school en ouders.

Nog problematischer is het gebrek aan ruimte dat dreigt te ontstaan, waardoor De Klimroos vreest bepaalde activiteiten niet meer te kunnen uitvoeren en sommige ruimtes zullen letterlijk moeten worden opgedeeld.

De gemeente Utrecht lijkt weinig oog te hebben voor de bezwaren van De Klimroos en blijft bij het standpunt dat de islamitische school gewoon recht op ruimte heeft en dat De Klimroos zich daar maar in heeft te schikken.

De Utrechtse wethouder van onderwijs Anke Klein (D66) ziet geen andere mogelijkheden omdat er geen andere schoolgebouwen in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn beschikbaar zijn. Er staat één leeg schoolgebouw in de buurt maar dat pand moet eerst worden verbouwd. Alle andere geschikte panden staan buiten Leidsche Rijn, de wijk waarvoor de islamitische school is bedoeld.

Lees ook: D66 Utrecht gaat basisschool dwingen klaslokalen af te staan aan islamitische school

Die starre houding van de wethouder heeft al eerder voor stevig verzet gezorgd bij De Klimroos. Zo werden ambtenaren die onderzoek naar de schoolruimte kwamen doen niet toegelaten in het schoolgebouw en was een gang naar de rechter uiteindelijk de enige optie voor De Klimroos.

Nu de rechter uitspraak heeft gedaan lijkt het er op dat De Klimroos zich vooralsnog bij het onvermijdelijke neerlegt, al laat de school aan RTV Utrecht weten ‘de uitkomst te betreuren’, al was het maar omdat de school nu in allerijl moet worden verbouwd. Wel zegt de school zich te willen inzetten in elk geval ‘een veilige en prettige omgeving te bieden voor leerlingen’

 
 
 

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace