Doneer aan TPO
 

Honderden Denen de straat op tegen boerkaverbod

Critici vinden de wet discriminerend voor moslims

Door: , 20:11, 01 augustus 2018

Critici vinden de wet discriminerend voor moslims

Honderden Denen hebben in Kopenhagen gedemonstreerd tegen het nieuwe verbod op het dragen van gezichtsbedekking. Sommige betogers droegen een boerka of nikab tijdens hun protestmars door de Deense hoofdstad.

Lees ook – Kajsa Ollongren (D66) zegeviert: Boerkaverbod is een feit

Het Deense parlement stemde eerder dit jaar in met de maatregel, die woensdag van kracht is geworden. Het dragen van gezichtsbedekkende kleding zoals bijvoorbeeld maskers, nepbaarden of boerka’s kan voortaan worden bestraft met een boete. Het gaat bij een eerste overtreding nog om 1000 kroon (circa 134 euro). Later kunnen geldstraffen tot 10.000 kroon worden opgelegd.

Critici vinden de wet discriminerend voor moslims. “We moeten een signaal afgeven aan de regering dat we niet door de knieën gaan voor discriminatie en een wet die specifiek is gericht tegen een religieuze minderheid”, zei een 21-studente, die een nikab droeg tijdens de betoging.

De studente en andere betogers in islamitische kleding hoeven woensdag niet te vrezen voor een boete. Het gebruik van gezichtsbedekkende kleding valt in dit geval onder de vrijheid van meningsuiting, zegt de politie. Naar schatting dragen zo’n 150 tot 200 vrouwen in het land dagelijks een boerka of nikab.

ANP

 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace