Opinie

Alex Jones’ Infowars binnen één etmaal van vrijwel alle social media verwijderd

06-08-2018 21:14

Infowars, het mediabedrijf van de populaire complotdenker Alex Jones, is de afgelopen 24 uur van verschillende social media-platformen verwijderd. Nadat eerst Apple vijf van de zes podcasts van Jones uit iTunes haalde volgden kort daarop YouTube en Spotify die beide zijn hele kanaal van hun platform verwijderden. Eerder hebben YouTube en Facebook ook al pagina’s en losse content van Infowars gewist.

Hoewel buiten kijf staat dat Jones zich met schimmige berichtgeving bezighoudt, is hij hier niet pas onlangs mee begonnen. Wat de werkelijke concrete aanleiding van het verwijderen van zijn pagina’s is blijft gissen.

Volgens een woordvoerder van Facebook zou Jones zich schuldig hebben gemaakt aan het beledigen van transgenders, immigranten en moslims, het verheerlijken van geweld en het verspreiden van haat. Apple geeft aan ”geen haatzaaiende taal te tolereren”.

Een medewerker van Infowars laat weten: ”Dit is censuur. Dit is een cultuuroorlog. Wij hebben een belangrijke rol gespeeld in de verkiezing van Donald Trump. Dit is een gecoördineerde actie om de Democraten aan de macht te krijgen.”

Apple, YouTube en Facebook zijn private ondernemingen die zelf bepalen wat zij wel en niet tolereren. Toch zit hier een luchtje aan. Als men de gehanteerde maatstaven consequent zou toepassen moeten er, aan alle kanten van het spectrum, vele duizenden pagina’s van Facebook worden verwijderd, hetzelfde geldt voor duizenden YouTube-kanalen.

Dezelfde dubbele moraal die op veel andere plekken geldt valt hier ook te bespeuren. Het dwepen met communistische dictators, islamitisch extremisme, racisme door zwarte mensen, bizarre complottheorieën en absurde pseudowetenschap lijkt doorgaans geen problemen op te leveren wegens het niet naleven van de gebruikersvoorwaarden. Terwijl dit allemaal voorbeelden zijn van het verspreiden van haat, het kwetsen van mensen en het verspreiden van nepnieuws.