Doneer aan TPO
 

Nederlandse overheid komt met keurmerk voor refurbished smartphones

Voor consument onduidelijk waar refurbished nu precies voor staat

Door: Grace van Daelen, 16:50, 07 augustus 2018

Smartphones worden steeds beter, maar ook duurder. Een nieuw toestel kost zo duizend euro, en dat heeft niet iedereen te besteden. Een mogelijk alternatief voor een nieuwe telefoon is een refurbished toestel. Dat zijn toestellen die om verschillende redenen zijn teruggezonden naar de fabrikant; omdat iemand een toestel heeft ingeruild of omdat het bijvoorbeeld niet verkocht is in de winkel.

Het verschil met een tweedehands toestel is echter dat een refurbished toestel door de fabrikant wordt nagelopen en in de originele staat wordt teruggebracht. U heeft dus de garantie dat het toestel volledig functioneert, maar dan voor een veel lagere prijs.

Toch is het mogelijk dat refurbished telefoons niet helemaal aan de verwachtingen voldoen. Niet alleen de fabrikanten van de telefoons refurbishen hun toestellen namelijk, er zijn ook onafhankelijke refurbished-partijen. Die hanteren alleen niet allemaal dezelfde kwaliteitsnormen waaraan een refurbished smartphone moet voldoen. Hierdoor kan er bij de consument onduidelijkheid ontstaan over waar refurbished nu precies voor staat en hoeveel geld zoiets zou moeten kosten.

Zo valt de ene refurbished iPhone niet van een nieuwe te onderscheiden, terwijl de andere er zeer gebruikt uitziet. Om hier een lijn in te trekken hebben het Ministerie van Economische Zaken en UNETO (de ondernemersorganisatie van de technische detailhandel) zes grote refurbished-partijen uitgenodigd voor een gesprek, zo heeft een bron aan iPhoned laten weten:

“Op korte termijn gaan Leapp, Forza, Swoop, Infotheek Group en Renewd rond de tafel zitten om de professionalisering van de refurbishedmarkt te bespreken.”

Ook aanbieders van refurbished smartphones Coolmix en Telefoondiscounter laten aan iPhoned weten benaderd te zijn door het Ministerie.

Het doel van het ministerie is om een refurbished keurmerk op te zetten waar onder meer vaste punten in worden vastgelegd waar een gebruikte smartphone op gecontroleerd moet worden voordat hij de naam ‘refurbished’ mag dragen. Wanneer het keurmerk precies gelanceerd zal worden is nog niet bekend.


   
 
 
 
Toon / Verberg Reacties