Politiek Buitenland

Iedereen boos op Boris Johnson (tégen een boerkaverbod mind you) vanwege ‘de toon’

08-08-2018 16:01

De onlangs afgetreden Britse minister van Buitenlandse Zaken zaken Boris Johnson ligt onder van zijn eigen partij, de Conservatieven. Begin deze week schreef hij in een voor de Denen alleraardigste column over Denemarken dat hij tegen het in het land onlangs afgekondigde boerkaverbod is. Die column kwam hem uit eigen kring op felle kritiek te staan. Maar niet omdat hij tegen het boerkaverbod is. Ondanks stemmen uit de Britse bevolking is er geen boerkaverbod in Groot-Brittannië en zijn er ook geen plannen toe. Johnson ziet een verbod niet zitten omdat hij vindt dat volwassen vrouwen prima zelf kunnen beslissen wat ze dragen. En zolang het dragen van een boerka de belangen van anderen niet schaadt, zegt hij be my guest.

Toch zijn ze van links tot rechts (Zelfs Theresa May hint op excuses) boos op Johnson. Niet om wat hij stelt (Ik ben tegen een boerkaverbod) maar om hoe hij het opschrijft. Dit is één van de gewraakte zinnen:

“If you tell me that the burka is oppressive, then I am with you. If you say that it is weird and bullying to expect women to cover their faces, then I totally agree – and I would add that I can find no scriptural authority for the practice in the Koran. I would go further and say that it is absolutely ridiculous that people should choose to go around looking like letter boxes.”

En:

“If a female student turned up at school or at a university lecture looking like a bank robber then ditto: those in authority should be allowed to converse openly with those that they are being asked to instruct.”

En daarom klikt nu een luid FOEI BORIS! over het eiland. Want onderbouwd tégen een boerkaverbod zijn, gaat schijnbaar niet samen met de mening dat die boerka- en niqaabdraagsters wel wat weg hebben van brievenbussen en bankovervallers.

Ook in het Verenigd Koninkrijk gaat het overduidelijk niet om wat je zegt maar hoe je het zegt.

Ook daar gaat het uiteindelijk om ‘de toon’.