Binnenland

Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap liet zich fêteren door geld verduisterende politiecommissaris

09-08-2018 21:44

De Nationale Politie wil tien functionarissen, onder wie de huidige Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap, boetes opleggen omdat ze zich met regelmaat hebben laten fêteren door de ontslagen commissaris Ad Smit. Dat meldt NRC Handelsblad. Smit werd eerder dit jaar ontslagen wegens verduistering van politiegeld.

Lees ook – Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit vervolgd voor verduistering

Het gaat om agenten die op kosten van de politie concerten in de Ziggo Dome bijwoonden van artiesten als Mark Knopfler en Prince of kaartjes kregen voor optredens van De Toppers of wedstrijden van Ajax in de Johan Cruijff ArenA.

Oud-politiecommissaris Schaap is sinds twee jaar als commandant belast met het aanscherpen van de integriteitsregels bij de Amsterdamse brandweer. Eerder deze week werd bekend dat generaal b.d. Peter van Uhm de Amsterdamse brandweer gaat helpen de problemen rond de modernisering en de daarmee gepaard gaande bedreigingen en onrust in het korps aan te pakken. De voormalige Commandant der Strijdkrachten wordt ingezet als onafhankelijk en strategisch adviseur, schreef burgemeester Femke Halsema in een dinsdag aan de gemeenteraad verzonden brief.

De Amsterdamse partijen Forum voor Democratie, CDA en Partij van de Ouderen willen opheldering van Halsema (PDF) over de aanstelling van Van Uhm. De partijen maken zich zorgen over de langdurige onenigheid en het verlies van het vertrouwen
van de uitrukdiensten in de korpsleiding en vice versa. Ook maken zij zich zorgen dat de veiligheid van Amsterdam in het geding raakt.

Het is al jaren onrustig bij de Amsterdamse brandweer. De onrust ontstond begin 2017 toen de inmiddels overleden burgemeester Eberhard van der Laan de ‘wittemannencultuur’ bij de Amsterdamse brandweer hekelde. Die zomer schreef de burgervader in een brief aan de gemeenteraad dat de situatie nog steeds ‘zorgwekkend’ was. In augustus bleek dat bonden en de ondernemingsraad van de brandweer op ramkoers lagen met de korpsleiding en de burgemeester. Diezelfde maand beklaagden verschillende brandweermannen op voorwaarde van anonimiteit zich bij TPO over de werkomstandigheden bij de brandweer. De door Van der Laan aangestelde commandant Leen Schaap zou zijn mensen ‘provoceren’ en conflicten bewust op de spits drijven.

In mei dit jaar eisten de vakbonden een onderzoek naar Schaap en de problemen binnen het korps.