Weerrecord is record in ‘wedstrijd’ met alleen verliezers

13-08-2018 18:37

Tal van weerrecords zijn deze zomer gesneuveld. Door het woord record lijkt het of het een wedstrijd is, maar deze wedstrijd heeft alleen verliezers. De ongekende en aanhoudende droogte in Europa maakt ons ervan bewust dat we, ondanks al onze technologie, deel uitmaken van een precair ecosysteem. Er zijn zoetwatertekorten, oogsten komen in gevaar – en daardoor ook de veestapel omdat er voor koeien geen gras is – er zijn bosbranden en de kwetsbare groepen mensen lopen gevaar. Deze ongekende hete en droge zomer is één van de gevolgen van klimaatverandering. Natuurlijk, het is mogelijk dat dit een eenmalige uitzondering is, maar het is veel aannemelijker dat door de toename van broeikasgassen deze hete zomers de norm zullen zijn. En dat is beangstigend. Het vijfde IPCC rapport dat nog moet verschijnen, maar dat al gelekt is, stelt dat het bewijs voor de door de mens veroorzaakte klimaatverandering onomstreden is, dat de hoeveelheid door de mens veroorzaakte broeikasgassen nog steeds toeneemt en dat de gevolgen voor de mens ernstig zijn.

Mensen vragen mij dikwijls hoe erg het nu eigenlijk is als de aarde opwarmt, want dan ‘krijgen we druiven in het noorden en heerlijke zomers’. Dat is maar één aspect van het verhaal. Als er meerdere droge zomers zijn in heel Europa dan kan het landbouwsysteem ineenstorten. We wanen ons veilig en menen dat hongersnood van vroeger of ver weg is, maar als er slechte oogsten zijn en de voedselprijzen door import stijgen dan is zo’n scenario niet ondenkbaar. De leefbaarheid van een heel continent komt in gevaar.

Wanneer worden mensen zich bewust van de ernst van de ecologische crisis waarvan klimaatverandering maar één aspect is? De media staan bol van de nieuwsberichten over het weer, maar er is zeer weinig aandacht voor het klimaat en nog minder voor de radicale veranderingen die vereist zijn in onze samenlevingen en gedrag om de wereld nog enigszins leefbaar te houden.

Hoe bezorgd mensen ook zijn over duurzaamheid, klimaatverandering en toekomstige generaties, er zijn maar weinig mensen die een begin maken met duurzamer leven. Twee dingen passen in ieder geval niet bij een duurzame levensstijl: dierlijke producten consumeren en vliegen. Deze droogte is mogelijk het begin van een lange periode van door ons veroorzaakte klimaatellende.