Politiek

D66 wil dat allochtone rechters voortaan in vmbo-zinnen uitspraak doen

14-08-2018 10:33

Uitspraken van de rechter moeten begrijpelijker worden, vindt D66. De regeringspartij wil af van de ingewikkelde, wollige taal waarvan rechters zich nu nog vaak bedienen.

Het vertrouwen in rechters is in Nederland nu nog groot, zegt Groothuizen. Maar dat is niet vanzelfsprekend. Het kabinet moet rechters er daarom van overtuigen in hun vonnissen voortaan de taal van gewone Nederlanders te spreken. Ze moeten korte en heldere zinnen gebruiken, de taal van een eindexamenleerling vmbo.

Mensen begrijpen een uitspraak dan beter en accepteren die dan ook eerder, denkt het D66-Kamerlid. En ze weten de rechter ook beter te vinden als hun een volgende keer onrecht wordt gedaan. Ook het streamen van zittingen en uitspraken kan helpen, hoopt Groothuizen. Hij bepleit een proef.

Groothuizen pleit verder onder meer voor meer zogeheten spreekuurrechters. Zo’n rechter zoekt, zonder dat een complete rechtszaak wordt opgetuigd, een snelle oplossing voor bijvoorbeeld een burenruzie of een huurconflict en probeert partijen bij elkaar te brengen.

Anp

Lees ook: D66 wil allochtone rechters, want dan krijgen mensen pas echt vertrouwen in de rechtstaat