Buitenland

Amerikaanse rechter laat moslims die kinderen trainen voor aanvallen voorwaardelijk vrij

15-08-2018 12:08

De voorwaardelijke vrijlating van een groep moslims die ervan wordt verdacht kinderen te hebben klaargestoomd om aanvallen uit te voeren, heeft in de Amerikaanse staat New Mexico geleid tot grote commotie. De rechter die de verdachten op borgtocht liet vertrekken, kreeg een stroom aan doodsbedreigingen en kritiek te verduren.

Lees ook Van MSM mag u niet weten dat man die 11 kinderen trainde voor school shootings moslim is

De vijf waren opgepakt nadat de autoriteiten elf verwaarloosde kinderen hadden aangetroffen in New Mexico. Zij leefden daar in een afgelegen, verloederd woonkamp met vijf volwassenen. Bij het complex bleek later ook een jong kind te zijn begraven. Hij zou zijn gestorven tijdens een ritueel om ‘demonische geesten uit te drijven’.

Een van de arrestanten is Siraj Wahhaj, zoon van Siraj Wahhaj sr. Een omstreden imam uit New York. Zijn naam dook op in het onderzoek naar de eerste aanslag op het World Trade Center in 1993 maar hij werd niet aangeklaagd.

De rechter concludeerde dat aanklagers onvoldoende konden onderbouwen dat de verdachten inderdaad sinistere plannen hadden. Zij hoefden daarom niet te worden vastgehouden in afwachting van hun rechtszaak. De verdachten moeten wel enkelbanden dragen.

Het besluit van rechter Sarah Backus leidde tot woedende reacties op Twitter. Ook kwamen honderden boze telefoontjes en e-mails binnen. De meeste critici verweten Backus ‘te sympathiseren met islamitische terroristen’, zei een woordvoerder van de rechtbank. Dat gebouw moest uiteindelijk worden gesloten vanwege dreigementen.

ANP/TPO