Binnenland

Defensie betaalde alle advocaatrekeningen van Marco Kroon

15-08-2018 07:02

Defensie heeft, terwijl dat niet gebruikelijk is, alle advocaatrekeningen van majoor Marco Kroon betaald. Dat zorgde intern voor gemor en de ambtelijke top lijkt ermee te hebben geworsteld. Dit blijkt uit documenten die De Telegraaf door middel van een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) in handen kreeg.

De ophef van dit jaar draaide om de door de ridder Militaire Willems-Orde verzwegen dood van een Afghaanse tegenstander. De oorlogsheld werd bijgestaan door advocaat Geert-Jan Knoops. Voor deze inspanningen factureerde zijn kantoor krap 43.000 euro.

Kroon kende de topadvocaat uit 2010/2011, toen die hem bijstond in een strafzaak. Kroon vroeg om de strafpleiter toen hij werd aangehouden vanwege verboden wapen- en harddrugsbezit. De advocatenrekening toen bedroeg bijna 2,5 ton.

Normaal kunnen militairen alleen bij de baas aankloppen voor juridische bijstand als ze worden gedagvaard voor handelingen die ze tijdens hun werk hebben verricht. Maximaal kan er dan voor 25.000 euro worden gedeclareerd.

(ANP)