Politiek

Stef Blok (VVD) neemt nóg meer afstand van uitspraken over Suriname en multiculturele samenleving

16-08-2018 16:28

Minister van Buitenlandse Zaken  Stef Blok (VVD) neemt verder afstand van zijn omstreden uitspraken over onder andere de multiculturele samenleving. Het spijt hem niet alleen dat die zoveel ophef hebben teweeggebracht, de woorden zelf zijn ook ongelukkig en onzorgvuldig, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Hij had de uitspraken ‘niet moeten doen’. Blok bood vorige maand al aan iedereen en z’n oude moeder excuses.

Transcript – Blok had het ook over de PVV, ‘de Baudets’, SP en Zwitserland

“Mijn uitspraak over dat het waarschijnlijk in onze genen zou zitten om in een overzichtelijke groep te leven en we daardoor niet goed in staat zijn binding aan te gaan met ons onbekende mensen had ik niet moeten doen. Mijn woorden zijn op geen enkele manier bedoeld als vrijbrief voor racisme of uitsluiting van bepaalde bevolkingsgroepen. Het in goede banen leiden van de komst van nieuwkomers en hun voorspoedige integratie in de Nederlandse samenleving is een belangrijk onderdeel van het kabinetsbeleid. Ik onderschrijf dat beleid volledig.”

De opmerkingen die Blok vorige maand maakte tijdens een bijeenkomst voor Nederlanders die bij internationale organisaties werken, vielen verkeerd bij oppositie én coalitie. Hij stelde onder meer geen multicultureel land te kennen waar mensen vreedzaam samenleven. Verder zette hij Suriname weg als een zogeheten mislukte staat en Oost-Europese landen als haarden van vreemdelingenhaat. De Tweede kamer debatteert na het reces over de kwestie.

Lees ook

Jesse Klaver eist dat Mark Rutte vrijdag afstand neemt van uitspraken Stef Blok