Politiek

Mark Rutte: We gaan niet 100 miljoen euro extra uitgeven vanwege een tweet van Rihanna

21-08-2018 18:08

Minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) hoopt zangeres Rihanna eind volgende maand in New York bij te kunnen praten over het Nederlandse onderwijsbeleid in ontwikkelingslanden. De Amerikaanse artiest vroeg maandag in een tweet aan Kaag en premier Mark Rutte om extra geld te stoppen in onderwijs in arme landen.

Lees ook – Rihanna wil 100 miljoen van Mark Rutte, Sigrid Kaag hoopt op goed gesprek met zangeres

Volgens een woordvoerder van de bewindsvrouw moet de informele ontmoeting plaatsvinden als Kaag in New York is voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. In de marge van deze bijeenkomst vindt ook een festival plaats van de organisatie Global Citizen die wordt gesteund door Rihanna. Daar hoopt Kaag de zangeres te spreken. Global Citizen zet zich in om extreme armoede in de wereld uit te bannen.

Premier Mark Rutte ging na afloop van een ‘heisessie’ met het kabinet op het Catshuis dinsdag ook nog even in op de tweet. “We hebben eerder al besloten als kabinet dat we op dit onderwerp meer nadruk gaan leggen”, aldus Rutte, die benadrukte dat er niet nu naar aanleiding van een enkele tweet extra geld wordt uitgetrokken. Maar, aangesproken worden door Rihanna, ‘is natuurlijk wel een nieuw hoogtepunt in mijn politieke loopbaan’, voegde Rutte er met een knipoog aan toe.

Rihanna is ambassadeur van de organisatie Global Partnership for Education. Zij riep in haar tweet het kabinet op om op het komende Global Citizen Festival 100 miljoen dollar aan het Global Partnership for Education te beloven. Vanuit haar functie als ambassadeur heeft de zangeres al vaker politieke leiders opgeroepen meer te investeren in onderwijs in ontwikkelingslanden.

Onderwijs is voor Kaag een belangrijk thema. Ze gaat er extra geld in stoppen, maakte ze in mei bekend toen ze haar beleid voor de komende jaren presenteerde.