Buitenland

Gefrustreerde Vlaamse politie stopt oppakken overlastmigranten: ‘Overmorgen staan ze hier weer’

22-08-2018 13:51

Vlag van Vlaanderen.

De politie in het Oost-Vlaamse Kruibeke heeft woensdagmorgen tijdens een speciale actie twintig asielzoekers opgepakt bij bushaltes van de plaatselijke busdienst De Lijn. Maar de politie laat aan Vlaamse media weten dat dit soort acties alleen nog plaatsvinden op speciaal verzoek van bijvoorbeeld de busmaatschappij omdat het “dweilen met de kraan open is”. Daarom liet de korpschef eerder al weten te stoppen met het ‘jagen’ op de overlastasielzoekers omdat die acties volgens hem volstrekt nutteloos zijn aangezien “95 tot 99 procent van de opgepakte mensen meteen weer door Dienst Vreemdelingenzaken wordt vrijgelaten”.

Korpschef Wim Pieteraerens tegenover het Vlaamse main stream medium De Standaard</em>:

“Maak u geen illusies, morgen of overmorgen staan ze hier weer. Ik ben vandaag tien man en een halve dag kwijt aan al die paperassen. Eigenlijk voor niets, maar deze actie kwam er op vraag van De Lijn, zoals ik eerder al aankondigde, gaan we niet meer systematisch jagen op transmigranten, maar gaan we enkel tussenkomen als er een klacht komt. Tot alle papierwerk in orde is, blijven ze bestuurlijk aangehouden, vervolgens worden ze overgebracht naar de Dienst Vreemdelingenzaken, maar ten laatste overmorgen zijn ze opnieuw vrij en staan ze hier weer. Zoals staatssecretaris Francken al zei: ‘Waarom zou ik ze opsluiten voor 200 euro per dag, als ik ze toch niet buiten krijg?'”

(Met ‘transmigranten’ worden asielzoekers aangeduid die rondhangen in Belgische steden terwijl ze wachten op een mogelijkheid naar Engeland te kunnen gaan. In Kruibeke komen en gaan ze vooral naar en van het nabijgelegen Antwerpen.)

De asielzoekers veroorzaken door hun aanwezigheid in groepen en voortdurende pogingen tot zwart rijden met de bus zoveel overlast en agressie dat buschauffeurs niet meer op bepaalde haltes durven te stoppen.

De korpschef van Kruibeke heeft overigens nog bijstand aangevraagd aan de federale politie maar die bijstand werd geweigerd omdat er geen extra politiepersoneel beschikbaar was.