Recensie

Nieuwe Opel-motoren: nu Femke Halsema-proof

23-08-2018 10:58

Steeds meer binnensteden verbannen vermeend vervuilende auto’s. Dat zal je met een nieuwe Opel (ook de diesels!) niet snel overkomen.

Want voor de motoren in bijvoorbeeld hun X-modellen (de Mokka, de Crossland & de Grandland) hebben de Duitsers een intensieve schoonmaak-operatie doorgevoerd. Nu voldoen de blokken, ook de diesels, aan de strengste Europese milieunormen, die pas in september 2019 officieel van kracht worden voor nieuwe bolides.  Boeiuh, zal je denken. Maar deze verbetering voel je ook – zeker met de verhoogde BPM – acuut in je portemonnee bij de aanschaf van deze populaire SUV en Crossover- modellen. De motoren, een 1.5 en 1.6 diesel en de bekende 1.2 en 1.4 benzine-krachtbronnen met turbo, zijn overigens niet alleen schoner, maar nu ook zuiniger, terwijl de prestaties significant verbeterd zijn.

Opel loopt hiermee voor op de concurrentie. Bovendien komen ze met een vernieuwde 1.2 turbomotor, die wij in Duitsland bijna uit de handen van de ingenieurs moesten trekken (echt) om er een ommetje mee te maken. De techneuten hadden hem gemonteerd in een Crossland X met heuse decoy-blokjes op de flanken. Oftewel: de automotive schutkleuren voor stiekeme projecten. Welnu, wij kunnen onthullen dat de nieuwe 1.2 direct injection turbo pittiger is, sneller accelereert en een hogere top heeft (201 km/u). Uiteraard kan ie straks prima in de Grandland X, onze favoriet in de X-opstelling. Die naam Grandland is natuurlijk niet voor niets, want dit is de grootste SUV in het brede aanbod van Opel.

Hij smoelt XL – mede door wat ontwerpfoefjes, zoals chroomlijnen die net eventjes langer doorlopen dan normaal, gespierde stootstrips en ook slim gebruik van aluminium accenten, die de auto visueel ophogen. Maar z’n breedgeschouderde claim maakt de Opel binnen meer dan waar. Je kan er easy met vijf volwassenen inklimmen en er is geen kruin die in deze Grandland X het plafond toucheert of een knie die irritant tegen de bestuurdersstoel drukt. Dat de Duitsers veel kaarten op dit model zetten blijkt uit de hoogwaardige afwerking en de toepassing van chique materialen voor het dashboard. Dat maakt hem haast tot een premium reisgenoot, die vanwege zijn schone motorisering nog lang de Europese binnensteden binnenkan. Zelfs Amsterdam, deze Opel (en de Mokka en de Crossland) is Femke Halsema-proof.